Bomen Viergang

vrijdag 23 december 2016 09:01

In juni heeft de ChristenUnie-SGP een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om, bij de herplant van bomen aan onder andere de Viergang, vooral bomen te plaatsen die de bijenstand bevorderen. De teruglopende bijenstand is al langer een punt van zorg. Indien er geen bijen zijn, vindt er namelijk ook geen bestuiving van planten plaats. Uitsterven van bijen is dus een direct gevaar voor onze eigen voedselvoorziening. Daarom pleit de ChristenUnie-SGP al langer voor dit onderwerp. Ook dat is duurzaamheid.

Afgelopen week ontvingen we een informatienota van het college over de herplant aan de Viergang waarin wordt aangegeven dat ten minste een derde van de te planten bomen aantrekkelijk is voor bijen. Letterlijk schrijft het college:

“De nieuwe boombeplanting zal bestaan uit meer en andere boomsoorten, beter geschikt voor de lokale omstandigheden en van belang en meerwaarde voor mens en dier (o.a. de bijen). Meer diversiteit aanbrengen in boomsoorten levert een afwisselend beeld op met voldoende risicospreiding. Het planten in monoculturen (één soort) heeft het nadeel dat wanneer een boomziekte toeslaat, dan moeten alle bomen ineens worden verwijderd. Om de bijenstand te bevorderen is een derde van het totaal aantal nieuwe bomen goed voor de bijeen. In het specifiek wordt aandacht gegeven aan beplanting die laat in de zomer bloeien. Omdat de nectar tegen die tijd van het jaar schaars is, zijn de gekozen soorten bijzonder interessant voor de bijen.”

De ChristenUnie-SGP is blij dat we dit onderwerp op de agenda hebben gekregen en aandacht krijgt in het groenbeleid.

Zie ook ons artikel uit juni nav de behandeling van de kadernota: http://derondevenen.christenunie.nl/k/n1370/news/view/983730/43657/uitnodiging-coalitie-blijkt-een-wassen-neus.html

Labels

« Terug

Reacties op 'Bomen Viergang'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.