Uitnodiging coalitie blijkt een wassen neus

maandag 06 juni 2016 12:12

In de raadsvergadering van 1 en 2 juni werd in de raad van De Ronde Venen de kadernota 2017 behandeld. De kadernota is het basisdocument waarop de begroting van 2017 wordt gebaseerd. De coalitie had, in de weken daaraan voorafgaand, aangegeven open te staan voor voorstellen van de oppositie. Dat bleek een wassen neus.

Voor de ChristenUnie-SGP waren er twee onacceptabele punten in de Kadernota, die echt van tafel moesten voor wij de kadernota hadden kunnen steunen. Dat betrof de in onze ogen onverantwoorde extra korting die de coalitie wilde toepassen op het sociaal domein en de hapsnap keuzes van de met voorrang op te knappen wegen. Beide punten hebben we geprobeerd te repareren met een amendement, die de volle steun van de voltallige oppositie kregen, maar door de coalitie werden weggestemd. Daarna konden wij geen steun meer verlenen aan de kadernota.

De coalitie gaat ervan uit dat op basis van de resultaten van één jaar (2015), notabene een overgangs- en invoeringsjaar, structureel gekort kan worden op het budget voor het sociaal domein. Dat budget was voor 2015 ca 12 miljoen, het rijk gaat daar tot 2020 al € 1.200.000 op bezuinigen. De coalitie doet daar nog een eens extra bezuiniging van €740.000 bovenop. “Een volstrekt onverantwoorde actie” aldus fractievoorzitter Wim Stam. Daar waar landelijk er juist voor wordt gepleit nu niet in te grijpen in deze budgetten, doet deze coalitie dat wel. De fractie ken geen andere gemeente die dat nu ook doet.

Daarnaast zien we dat dit college een aantal wegen versneld wil gaan opknappen en komt daarmee tot een merkwaardige keuze. Hoewel CDA en VVD aan het begin van dit jaar voormalig wethouder Dijkstra de opdracht hadden gegeven zijn prioriteitenlijst te herzien en aan te passen aan een meer transparante methode, blijkt dat ineens niet meer belangrijk te zijn. In de beantwoording van de vragen voor de commissiebehandeling schrijft het college namelijk “Bij het tot stand komen van de onderhoudsprojecten is het principe assetmanagement niet toegepast. De reden hiervan is dat we snel aan de slag willen” en “De selectie van de hiervoor benoemde wegen is gebaseerd op projecten met een korte doorlooptijd, waarbij van belang is dat in verschillende kernen zichtbaar is dat wegenonderhoud wordt uitgevoerd”. Van de drie in 2016 nog aan te pakken wegen, blijkt er maar één bij de 10 meest urgente wegen te zitten. Van de overige acht wegen die het college in 2017 wil aanpakken, staat er zelfs één pas op plek 43. Kortom, een actie voor de bühne; “kijk ons eens (asfalt)meters maken”.

Als we vervolgens kijken naar het stemgedrag van de coalitie, dan zien we dat de coalitie alleen moties van de oppositie heeft gesteund, die door het college werden overgenomen of aangeraden. Alle andere voorstellen werden door de coalitie unaniem verworpen. Daar zitten soms ook bijzondere voorbeelden bij.

De coalitie schrijft in haar kadernota “In 2017 willen wij tevens inzetten op het faciliteren van zo breed mogelijke mantelzorgondersteuning”. De ChristenUnie-SGP-fractie heeft hier een bijdrage in willen leveren via de motie Mantelzorg, waarin het college wordt gevraagd een idee van de gemeente Amsterdam over te nemen. In dat idee kunnen medewerkers van de gemeente (op vrijwillige basis) verlofuren inleveren voor collega’s die overbelast dreigen te raken als mantelzorger. Het kost de gemeente niets, maar versterkt de solidariteit. Ook deze motie werd vervolgens door de coalitie verworpen. Ook door het CDA, die in de achterliggende jaren zich zo sterk maakte voor de mantelzorger. Voor ons onbegrijpelijk. Maar misschien zien rondeveense ondernemers er wel iets in en gaan zij dit idee met hun personeel bespreken.

Een ander voorbeeld is de motie die RVB indiende om de markttijden in Mijdrecht op te rekken. Of de marktkooplui daar echt op zitten te wachten, werd niet duidelijk. En na aanhoudende vragen aan RVB hoe de lokale winkeliers daarover dachten, moest men uiteindelijk schoorvoetend toegeven, dat ze er ook niet zeker van waren hoe die erover dachten. Toch werd die motie door de coalitie aangenomen. Je zou haast denken dat deze coalitie de marktkooplieden van elders belangrijker vind dan onze eigen lokale winkeliers.


De conclusie van de ChristenUnie-SGP is, dat de samenwerking tussen coalitie en oppositie ten minste een valse start heeft gehad. En dat lag niet aan de oppositie, want de coalitie-moties kregen voor meer dan 50% de steun van de oppositie en dat is aanzienlijk meer dan andersom.

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft de ChristenUnie-SGP 2 amendementen en 5 moties ingediend te weten:

  1. Amendement (samen met D66, PvdA/GL/LS, Lijst 8 Kernen en Lijst 30-11) om af te zien van de bezuiniging op het sociaal domein
  2. Amendement (samen met D66, PvdA/GL/LS, Lijst 8 Kernen en Lijst 30-11) om af te zien van de nu door de coalitie gekozen wegen, maar die keuze te heroverwegen op basis van assetmanagment.
  3. Motie Mantelzorg (zie hierboven)
  4. Motie Deltaplan Werkeloosheid (samen met PvdA/GL/LS) waarin het college wordt gevraagd te onderzoeken waarom huidig beleid nog tot onvoldoende resultaat geleidt heeft en vervolgens een deltaplan op te stellen om met name langdurig werklozen sneller aan werk te helpen
  5. Motie infrastuctuurfonds waarin het college wordt opgeroepen bij de begroting 2017 een voorstel te doen om een infrastructuurfonds op te zetten waaruit in de toekomst grote investeringen in wegen, maar bv ook voor het onderhoud van de zandeilanden, gefinancierd kunnen worden. Uiteindelijk hebben we deze motie aangehouden in afwachting van de behandeling van het Wegenbeheersplan.
  6. Motie Herplant Bomen (samen met Lijst 30-11, D66 en PvdA/GL/LS) waarin we het college oproepen bij de herplant in het najaar aan de Viergang, Oosterlandweg en Haarlaan vooral bijenvriendelijke boomsoorten te kiezen (dit ivm de bedreiging van de bijenstand wereldwijd)
  7. Motie verkorting wachttijd woningen (samen met D66 en Lijst 8 kernen) waarin we het college oproepen een zodanig woningbouwplan op te stellen, dat de huidige wachttijd (ca 8 jaar) binnen 3-5 jaar wordt gehalveerd. We hebben de motie tijdens de raad ingetrokken op grond van de door het college verstrekte informatie over de bouwprogramma’s die naar alle verwachting voor een flinke verkorting zullen zorgen (in 5 jaar tijd worden bijna 500 woningen in de sociale sector gebouwd)

Alleen de motie Herplant Bomen is (unaniem) aangenomen

Verder zijn we mede indiener geweest bij:

  1. Motie van D66 inzake techniekonderwijs
  2. Motie van PvdA/GL/LS inzake kinderarmoede

Beide moties zijn verworpen door tegenstemmen van de coalitie.

Tot slot hebben we indringend gevraag om in het preventieprogramma ook aandacht te besteden aan de relatieproblematiek (Investeren in gezinnen). Met enige aarzeling wil de wethouder hier wel aan meewerken. We gaan binnenkort hier verder met haar over praten.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
ACUSGP201605-01-Kadernota-SociaalDomein143,2 kBapplication/pdfdownload
ACUSGP201605-02-Kadernota-Wegenkeuze75,3 kBapplication/pdfdownload
MCUSGP201606-01-Kadernota-Werkloosheid136,2 kBapplication/pdfdownload
MCUSGP201606-02-Kadernota-Structuurfonds59,0 kBapplication/pdfdownload
MCUSGP201606-03-Kadernota-Herplant123,7 kBapplication/pdfdownload
MCUSGP201606-04-Kadernota-Woningbouw119,3 kBapplication/pdfdownload
MCUSGP201606-06-Kadernota-Mantelzorg117,0 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Uitnodiging coalitie blijkt een wassen neus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.