ChristenUnie-SGP doet beroep op samenleving

maandag 19 december 2016 12:29

Al bijna twee jaar staan gemeenten voor de opdracht om meer vergunninghouders te huisvesten. Vergunninghouders zijn vluchtelingen die na het doorlopen van de asielprocedure een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Zij verblijven dus met een goede reden in ons land. Naast het vinden van een woning, is ook een goede integratie in onze samenleving van belang. Het afgelopen jaar is in De Ronde Venen vooral gesproken over het realiseren van extra woningen. De integratie-aanpak staat echter nog in de kinderschoenen.

In september ontving de raad een Plan van Aanpak voor het uitwerken van de integratiemaatregelen. Daar is in november een debat over gevoerd. De ChristenUnie-SGP was niet tevreden over de aanpak en het tempo. “Al anderhalf jaar geleden hebben we voorstellen gedaan” aldus Wim Stam, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP, “maar naar ons idee is van die integratie nog te weinig werk gemaakt”.

Voor de ChristenUnie-SGP zijn twee elementen van doorslaggevend belang: het leren van de taal en het hebben van een netwerk / contacten in de lokale samenleving. Die twee hebben ook veel met elkaar te maken, want als mensen contacten leggen met de Nederlandse samenleving, leren ze ook makkelijker de taal. Voor de ChristenUnie-SGP zijn maatschappelijke organisatie daarbij onmisbare partners. Sportverenigingen, muziekverenigingen, culturele instellingen, scholen, etc… kunnen dat netwerk bieden.

Om die reden heeft de fractie in de raad van 15 november een motie ingediend, waarin een dringend appel wordt gedaan op het college om hier meer vaart mee te maken. De motie is aangenomen, wat betekent, dat de gemeenteraad een voortvarende integratie-aanpak van groot belang vind.

“Maar nu hebben we ook de medewerking van die verenigingen nodig” vervolgt Wim Stam. Het zou mooi zijn als de verenigingen dit thema samen met de gemeente positief zouden oppakken en hier voortvarend mee aan de slag zouden gaan. “Daar kunnen ze zelf ook baat bij hebben” aldus Stam. “Verenigingen kunnen altijd vrijwilligers gebruiken en wie weet welk sport- of muziektalent ze nog ontdekken”.

Kortom, ook lokale verenigingen kunnen hier hun voordeel mee doen. Daarom vragen we hen die win/win-situatie serieus te nemen. Door uw medewerking, zorgen we ervoor dat nieuwe inwoners snel volwaardige deelnemers worden van onze samenleving en zo snel mogelijk zelfstandig hun eigen broek op kunnen houden. Daar zijn we allemaal bij gebaat.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
MCUSGP201610-02-Integratieaanpak231,8 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-SGP doet beroep op samenleving'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.