Amendement raad 22 december 2005 betreffende leges gedoogbeschikking

donderdag 22 december 2005 21:53

De gemeenteraad van de gemeente De Ronde Venen,
in vergadering bijeen op donderdag 22 december 2005,
gelezen het raadsvoorstel behorend bij agendapunt 6 "verordeningen c.a. 2006"
gehoord de beraadslagingen,

o v e r w e g e n d e :
Dat de persoonsgebonden beschikking (PGB) een instrument is om een in het verleden ontstane situatie van permanente bewoning alsnog te gaan reguleren;

 
A M E N D E M E N T
 
 
De gemeenteraad van de gemeente De Ronde Venen,
 
in vergadering bijeen op donderdag 22 december 2005,
 
gelezen het raadsvoorstel behorend bij agendapunt 6 "verordeningen c.a. 2006"
 
gehoord de beraadslagingen,
 
 
o v e r w e g e n d e :
 
 
Dat:
  • de persoonsgebonden beschikking (PGB) een instrument is om een in het verleden ontstane situatie van permanente bewoning alsnog te gaan reguleren;
  • deze regulering vooral is bedoeld om een helder vertrekpunt te creëren voor het nieuwe rijksbeleid om nieuwe gevallen van ongewenste permanente bewoning naar de toekomst toe te voorkomen;
  • de PGB vanuit het in de afgelopen tientallen jaren gevoerde beleid voor betrokkenen, waarop de PGB van toepassing is, moet worden aangemerkt als een recht en niet als een gunst;
  • een PGB "slechts" een tijdelijke waarde heeft en niet overdraagbaar is;
  • een PGB derhalve, anders dan legalisatie, niet wezenlijks iets nieuws toevoegt aan hun situatie, maar slechts hun bestaande recht erkent;
  • in eerdere discussies en besluitvorming door de raad over de persoonsgebonden beschikking niet is gerept over hoge legesbedragen voor een dergelijke beschikking;
  • dat afwenteling van de kosten van de PGB op betrokkenen niet redelijk is en dat volstaan dient te worden met een relatief geringe bijdrage in de kosten van € 75,00.
 
b e s l u i t :
 
Aan het ontwerp-raadsbesluit toe te voegen, bij het laatste gedachtestreepje:
 
"….. met dien verstande dat het tarief van onderdeel 5.14 wordt vastgesteld op € 75,00 in plaats van € 750,00. "
 
en gaat over tot de orde van de dag
 
 
Als onderdeel van een grote stapel tariefwijzigingen (meest nieuwe en hogere tarieven) treffen we ook aan een nieuw tarief van € 750 voor het verlenen van een persoonsgebonden gedoogbeschikking (PGB) voor permanente bewoning van een recreatiewoning. Hier willen wij toch graag bij stilstaan:
  1. In de eerste plaats voelen wij ons enigszins verrast door dit voorstel en had dit voorstel, als je al zou willen, in het inhoudelijke voortraject als apart en expliciet punt van besluitvorming aan de raad moeten worden voorgelegd.
  2. In de tweede plaats vinden wij € 750 voor een PGB geen goed voorstel.
Op 28 april 2005 heeft deze raad het Rondeveense beleid ten aanzien van permanente bewoning van recreatiewoningen vastgesteld. U zult zich dit ongetwijfeld allen nog goed herinneren. Uiteindelijk hebben we besloten om daar waar mogelijk op basis van het rijks- en provinciaal beleid, permanente bewoning te legaliseren. Daar waar legalisatie niet tot de mogelijkheden behoort wordt gekeken of de mogelijkheid bestaat om een persoonsgebonden beschikking af te geven. In die discussie is het al dan niet heffen van leges geen onderwerp van bespreking of besluitvorming geweest.
 
Daarna heeft de raad op 22 september 2005 een voorbereidingskrediet van € 63.000 beschikbaar gesteld in verband met de inventarisatie van de recreatieverblijven in de gemeente. Dit was een hamerstuk. In de behandeling door commissie en raad van dit voorstel is een eventuele legesheffing niet expliciet aan de orde geweest, laat staan aan de hoogte van de hiermee gemoeide bedragen. Een uitspraak hierover is ook niet ter besluitvorming voorgelegd. Er is in dat voorstel, zoals gezegd, aan de raad alleen een voorbereidingskrediet gevraagd voor de inventarisatie van recreatieverblijven.
 
De enige plek waar met naam en toenaam wordt gesproken over leges gedoogbeschikking is par. 6.4 van het uitgebreide Plan van Aanpak permanente bewoning recreatiewoningen. Daar verwijst het raadsvoorstel van vanavond ook naar, maar dit plan van aanpak is een stuk dat het college zelf heeft vastgesteld en dat alleen als achterliggende informatie bij het gevraagde voorbereidingskrediet ter kennis van de raad is gekomen.
 
Zoals gezegd is dat te impliciet, te kort door de bocht. Hierover is ten onrechte in het inhoudelijke voortraject geen expliciet besluit van de raad gevraagd. Dat had op dit punt wel moeten gebeuren. Daarom moet die afweging vanavond alsnog in alle vrijheid gemaakt worden, en gaat het niet op de logische uitvoering van een reeds genomen besluit.
 
En dan komen wij tot het voorstel om géén € 750 leges te gaan heffen voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking permanente bewoning, maar dit bedrag te beperken tot een administratieve bijdrage van € 75. Dit op grond van de volgende redenen:
  • In de hele discussie over de permanente bewoning hebben wij nadrukkelijk gesteld, dat deze persoonsgebonden gedoogbeschikking, waar dit van toepassing is, geen gunst is maar een recht. In de achterliggende jaren, soms tientallen jaren, is met medeweten en soms zelfs medewerking, van de overheden een situatie van permanente bewoning ontstaan.
  • De persoonsgebonden gedoogbeschikking is in dit geval een instrument van de overheid in een landelijke operatie om te komen tot een nieuw kader voor de bewoning van recreatiewoningen. Dat daarvoor dan opeens een prijskaartje van 750 euro voor betrokkene op tafel komt te liggen vinden wij niet redelijk. Betrokkene betaalt niet voor iets nieuws. Hij heeft hier ook niet om gevraagd. Hij heeft veelal niet of nauwelijks een alternatief.
  • Betalen voor legalisatie (blijvend en overdraagbaar) is nog weer een ander verhaal, want dit biedt wel iets nieuws. Het bizarre is daarbij, dat legalisatie volgens de achterliggende stukken goedkoper zal gaan uitpakken dan het bedrag dat volgens dit voorstel gevraagd zal gaan worden voor een PGB die slechts een beperkte tijdelijke waarde heeft.
 
 
Labels
Fractie

« Terug

Reacties op 'Amendement raad 22 december 2005 betreffende leges gedoogbeschikking'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.