De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van De Ronde Venen

donderdag 14 januari 2016 11:06

Op 6 januari werd opnieuw de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van De Ronde Venen gehouden. Traditiegetrouw is dan ook de ChristenUnie-SGP vertegenwoordigd. Aan belangstellende bezoekers hebben we een flyer meegegeven met een terugblik op 2015 en een doorkijk naar onze speerpunten voor 2016. In dit bericht vind u de integrale tekst van die flyer.

Allereerst
Wenst de fractie van de ChristenUnie-SGP u allen een gezegend 2016 en spreken we de hoop uit, dat er ook in dit jaar veel goeds in onze mooie gemeente tot stand komt.
2015 zal voor velen van ons in de herinnering blijven door de toename van terreurdreiging en de gestaag groeiende stroom vluchtelingen die in Europa hun heil zoeken. Die zaken gaan ook aan De Ronde Venen niet voorbij. Ook was 2015 het eerste jaar waarin de gemeente verantwoordelijk was voor een groot aantal nieuwe taken binnen het sociaal domein. Naar het zich laat aanzien, is onze gemeente er redelijk tot goed in geslaagd om daar invulling aan te geven. Via onze coalitiedeelname heeft de ChristenUnie-SGP daaraan ook een belangrijke bijdrage geleverd. Als ChristenUnie en SGP in De Ronde Venen mogen we dankbaar terugkijken op ons jubileum. Al 25 jaar mogen we als gezamenlijke fractie een eigen christelijk geluid laten horen. Tijdens de  dagen rond de jaarwisseling is door verschillende kiezers en leden tegen mij gezegd, dat men blij is dat onze twee partijen een belangrijke bijdrage aan de lokale politiek leveren. Wij zijn al die mensen, die met ons meeleven, maar ook voor ons bidden, erkentelijk en zeggen hen hartelijk dank. Want wij doen dit werk niet in eigen kracht (tegenwoordig een gevleugeld begrip), maar weten ons afhankelijk van de zegen van onze Hemelse Vader. Soli Deo Gloria.

Terugblik 2015

Zorg voor de zorg.
Sinds 1 januari 2015 is de gemeente ook verantwoordelijk voor een groot aantal taken die daarvoor bij de provincie of het rijk lagen. De ChristenUnie-SGP heeft het afgelopen jaar de ontwikkelingen rond die nieuwe taken uiteraard nauwlettend gevolgd. Daarbij is onder andere aandacht gevraagd voor de Eigen Bijdrage bij de Jeugd-GGZ, de cliëntparticipatie en ondersteuning, de mantelzorg, de werkgelegenheid voor ouderen en de financiering. Ook hebben we actief meegedacht over de wijze van voortgangsrapportage en hebben we een werkbezoek gebracht aan een woonvoorziening van TIMON (één van de partners met betrekking tot de jeugdhulp).

Zondagopenstelling.
De maanden april en mei werden gedomineerd door de discussie over de zondagopenstelling. Met verdriet en teleurstelling constateren we dat de afspraak in het coalitieakkoord over de zondagsopenstelling niet houdbaar bleek. Tot onze grote teleurstelling hebben we een verruiming van de openstelling niet tegen kunnen houden. Naast onze principiële opvatting hierover, maken we ons ook oprechte zorgen over de maatschappelijke gevolgen.

Investeren in relaties.
Een ander belangrijk onderwerp op onze agenda is “Investeren in relaties”. De afgelopen jaren hebben we bij herhaling aandacht gevraagd voor maatregelen op het terrein van preventie m.b.t. (echt)scheidingen. Omdat het concreet maken daarvan best lastig is, hebben we afgelopen zomer een conferentie belegd met de ChristenUnie en SGP-fracties in de regio. Dit heeft geleid tot een werkdocument en een handreiking, waarmee in een groot aantal gemeentes de ChristenUnie en SGP fracties aan de gang zijn gegaan. Onder ander via ingediende moties, aan colleges gestelde vragen gesteld en bijeenkomsten met deskundigen. Dat we hiermee een echt punt te pakken hebben, dat ook voor de gemeente van groot belang is (denk aan de jeugdzorg, schuldhulpverlening, bijstand, etc.…), blijkt wel uit het feit dat bv. in Rotterdam door de verantwoordelijk wethouder nu ook maatregelen op dit terrein genomen zijn. We rekenen erop dat het college de inspanningen op dit punt in 2016 zal uitbreiden.

Vluchtelingen
Het vluchtelingenvraagstuk is door de fractie van de ChristenUnie-SGP begin dit jaar al op de agenda gezet door het stellen van een aantal vragen over de actuele situatie in De Ronde Ve-nen. Vervolgens hebben we een werkbezoek aan Vluchtelingenwerk gebracht en het onderwerp ook onder de aandacht gebracht bij het Diaconaal Platform. Het college zoekt nu naar huisvestingsmogelijkheden om statushouders op te kun-nen vangen. Wij steunen dat beleid, maar pleiten voor twee belangrijke randvoorwaarden. Het mag niet ten koste gaan van de eigen woningzoekenden. Dit onder andere het draagvlak van de be-volking niet te verspelen. Daarnaast moet het col-lege actief de communicatie met en tussen inwoners en statushouders bevorderen.  Als onderdeel daarvan hebben we het college opgeroepen op korte termijn de verschillende organisaties die bij opvang een rol kunnen spelen, bij elkaar aan tafel te brengen.

Luisteren naar de inwoners.
Ook in 2015 hebben we voortdurend aandacht gevraagd voor het betrekken van inwoners bij gemeentelijk beleid. We hebben het initiatief genomen voor een tweede Dag van de Zorgvrager (afgelopen oktober) en via een motie ervoor gezorgd dat inwoners via een enquête en via bewonersavonden bij de begroting voor 2016 werden betrokken. De drie belangrijkste aangereikte aandachtpunten door de inwoners (wegen-onderhoud, preventie jeugdhulp en groenonderhoud) zullen wij ook als speerpunten voor het komend jaar vasthouden.

Jubileum.
Tot slot was 2015 voor ons een jubileumjaar. In 1990, kort na de herindeling van Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen in 1989 hebben (toen nog) RPF, GPV en SGP besloten een gezamenlijke fractie  te  vormen. Dat is sindsdien onafgebroken zo gebleven met een constante deelname van twee raadsleden. En de laatste jaren dus ook als coalitiepartij. We hebben dit jubileum met de leden en partijvertegenwoordigers in oktober op een mooie zonnige zaterdag gevierd. Een mooi moment om met dankbaarheid op terug te kijken.

Vooruitblik op 2016

En dan 2016:  Het komende jaar willen we vooral onze aandacht richten op de volgende onderwerpen:
•    Hoe betalen we het achterstallig wegenonderhoud (we hebben hier al voorstellen voor gedaan).
•    Preventief jeugdbeleid door versterking van gezinsondersteuning met focus voor het voor-komen van relatieproblemen (70-90% van de jongeren in de jeugdhulp komen uit gebroken gezinnen!).
•    Inwoners actief betrekken bij de vluchtelingenopvang.
•    Nu er weer gebouwd wordt in de gemeente willen we ook gerichte aandacht voor star-terswoningen (zodat de jonge generatie onze gemeente niet verlaat).
•    Uitbreiden van instrumenten om de kansen op werk voor (werkloze) ouderen  te verbeteren.

Labels

« Terug

Reacties op 'De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van De Ronde Venen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.