Initatiefvoorstel HAP

maandag 04 juni 2007 14:51

Voor de raadsvergadering van mei 2007 zijn door de VVD initatiefvoorstellen gedaan met betrekking tot de bereikbaarheid van de HAP in Woerden tijdens nacht en weekend uren.
Eén van die voorstellen betrof een algemene taxivergoeding. Zowel de CU/SGP fractie als de fractie van De Combinatie vonden dit wel ver gaan en hebben bij motie voorgesteld om dit te beperken tot die groep inwoners die het echt nodig hebben. Fractievoorzitter Palm heeft dat tijdens de raadsvergadering als volgt gemotiveerd.

De kwaliteit van het OV van en naar Woerden is vanuit onze gemeente Woerden onder de maat. Daar hebben onze burgers last van. Bij meerdere gelegenheden, niet alleen de HAP. Verbetering hiervan moeten we als gemeente (blijven) bepleiten en nastreven, maar kan niet door ons eenzijdig worden “bedisseld”.

Maar om nu op het punt van de HAP een algemene taxivoorziening vergaand te gaan subsidiëren gaat ons te ver. Dan is, vanuit gemeentelijke verantwoordelijkheid, de gekozen oplossing niet meer in redelijke balans met het werkelijke probleem.

Ter nuancering eerst drie algemenere kanttekeningen:
1.    De instelling van de HAP lag zeker in de beginperiode onder grote kritiek. In de achterliggende periode is, na kinderziektes en opstartproblemen, het feitelijk functioneren van de HAP van verbeterd. Maar ook de beeldvorming en maatschappelijke acceptatie hebben zich positief ontwikkeld.
2.    Bezoek van de HAP is en blijft een uitzonderingssituatie, heeft een incidenteel karakter. In veel gevallen blijken mensen in staat dit zelf op te lossen. Tijdens, maar ook buiten OV-uren.
3.    Dokter komt ook aan huis.

De vertrekpositie moet wat ons betreft zijn en blijven, dat het bezoeken van de HAP in beginsel door onze burgers zelf wordt geregeld/opgelost. Dat is een belangrijk uitgangspunt. Dit is de dragende gedachte onder het hele WMO-regiem. Dit was ook het motto op de zojuist behandelde nota minimabeleid: “Een gemeente die de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid stimuleert en waar nodig kwetsbare inwoners compenseert.”

Het is niet verstandig hieraan voorbij te gaan. Het initiatiefvoorstel doet dat echter wel. Er wordt een veel te algemene regeling voorgesteld. Het aantal mensen dat blijkens het voorstel nu een taxi neemt is circa 10 per maand. Waarom deze mensen de taxi hebben genomen wordt niet duidelijk. Voor hoeveel van die tien gevallen dit in financiële zin een probleem oplevert is evenmin bekend.

Daarom gaat dit voorstel ons te ver, vinden wij het niet evenwichtig. Wat ons betreft is een gemeentelijk sluitstuk, c.q vangnet voor die gevallen waarin echt een probleem is ontstaan noodzakelijk, maar ook voldoende.

Wij hebben dit samen met de fractie van De Combinatie uitgewerkt in de reeds door de Combinatie, mede namens ons, ingediende een motie.

Labels

« Terug

Reacties op 'Initatiefvoorstel HAP'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.