Herindeling en financiën nader bezien

vrijdag 22 mei 2009 20:35

Na het besluit van de Tweede Kamer om de herindeling, in welke vorm dan ook, een jaar uit te stellen, is de gemeenteraad van De Ronde Venen opnieuw aan zet. Er komt nog een laatste kans om helder aan te geven of De Ronde Venen uiteindelijk kiest voor de grote variant of de kleine variant.

Naast andere aspecten speelt ook het financiële plaatje in die discussie een rol. En dan is het zaak om de feiten en cijfers nog eens goed op een rijtje te zetten. Hoe zit het met de lokale lasten en de reserves in De Ronde Venen, Abcoude, Breukelen en Loenen?

De Provincie brengt elk jaar een rapport uit, waarin deze gegevens voor alle Utrechtse gemeenten staan vermeld. Recent is dit rapport weer verschenen met de gegevens voor 2009. Aan de hand hiervan heeft de fractie ChristenUnie/SGP een klein onderzoek gedaan. En wat blijkt? Een kleine herindeling met alleen Abcoude is uit optiek van lokale lasten en reservepositie aantrekkelijker dan een grote herindeling met daarnaast ook Breukelen en Loenen.

Het is bekend, dat Abcoude de hoogste belastingen kent en de minste reserves heeft. Maar ook Loenen en Breukelen hebben hogere belastingen en minder reserves dan De Ronde Venen. Tot dusver dachten velen dat een grote herindeling gunstig zou zijn, omdat in dat geval de “financiële pijn” van Abcoude ook zou kunnen worden “uitgesmeerd” over Breukelen en Loenen. Maar niets is minder waar: Bij een grote herindeling krijgt De Ronde Venen naast de financiële pijn van Abcoude ook nog een stuk financiële pijn van Loenen/Breukelen te dragen.

Samenvattend is het volgende aan de hand:

  • De gemeentelijke woonlasten (OZB, rioolrecht en afvalstoffenheffing) bedragen in De Ronde Venen 600 euro per woning. In Abcoude is dat 985 euro, in Loenen 880 euro en in Breukelen 700 euro. Als dit na een herindeling gelijk zou worden getrokken komt het gemiddelde bedrag in de kleine variant (De Ronde Venen en Abcoude) uit op 676 euro. In de grote variant (De Ronde Venen, Abcoude, Breukelen en Loenen) komt het gemiddelde uit op 708 euro, dat is 32 euro ongunstiger (hogere lasten).
  • De gemeentelijke reserves bedragen in De Ronde Venen 1.347 euro per inwoner. In Abcoude is dat 280 euro, in Loenen 763 euro en in Breukelen 992 euro. Na een herindeling komt het gemiddelde bedrag aan reserves per inwoner in de kleine variant (De Ronde Venen en Abcoude) uit op 1.134 euro. In de grote variant (De Ronde Venen, Abcoude, Breukelen en Loenen) komt het gemiddelde uit op 1.056 euro, dat is 78 euro ongunstiger (lager bedrag aan reserves per inwoner).


De achterliggende rekensom met bronvermelding treft u aan in de bijlage bij dit persbericht.

Tenslotte nog een drietal kanttekeningen voor een goed begrip van het geheel:

  1. Uiteraard valt er veel meer te zeggen over de voor- en nadelen van een herindeling, ook als het gaat om de financiële kant. Maar bovenstaande conclusie is wel belangrijk om de bestaande misvatting weg te nemen, dat een grote herindeling bij voorbaat aantrekkelijker is dan een kleine herindeling. Dat is dus pertinent niet het geval.

  2. In werkelijkheid zal de lastenverschuiving tussen De Ronde Venen en Abcoude minder groot zijn, omdat de gemiddelde woningwaarde in Abcoude beduidend hoger ligt dan in De Ronde Venen (ruim 4 ton in Abcoude en ruim 3 ton in De Ronde Venen). En de hoogte van de OZB-aanslag hangt af van de waarde van de woning.

  3. Gaan de Rondeveense burgers na een herindeling dan in alle gevallen meer belasting betalen? Dat hoeft niet! De nieuwe gemeente kan er ook voor kiezen de lastendruk op Rondeveens niveau te houden. De inwoners in Abcoude gaan dan iets minder belasting betalen en dit moet dan door efficiëncy en/of ombuiging worden goedgemaakt. Dit zijn echter zaken waar de nieuwe gemeenteraad over gaat beslissen en niet de huidige gemeenteraad. Daarmee worden dit wel belangrijke punten voor verkiezingsprogramma’s en de verkiezingscampagne!

 

Gekoppeld document: berekening gemiddelde lastendruk en reservepositie voor en na herindeling

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Herindeling en financiën nader bezien89,5 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Herindeling en financiën nader bezien'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.