Motie inzake besluit PS over Polder Groot Mijdrecht Noord

maandag 06 juli 2009 09:03

Na jaren van discussiƫren, ruzie, onderzoeken en uitstel van besluiten, lijkt het er nu op dat er definitief knopen worden doorgehakt over de toekomst van de polder Groot Mijdrecht Noord. Maandag 6 juli neemt Provinciale Staten een besluit over het voorstel van Gedeputeerde Staten.

Voor onze fractie zeker aanleiding om in onze gemeenteraad hierover van gedachten te wisselen en een raadsstandpunt in te laten nemen.

De provincie kiest met dat besluit voor het doorbouwen op het (herijkt) Plan de Venen in combinatie met technische oplossingen. In essentie komt het besluit van Gedeputeerde Staten hierop neer, dat het deel oostelijk van de Hoofdweg en ten noorden van het Waverveense pad moet worden omgevormd tot een moerasgebied. Westelijk van de Hoofdweg behoudt de landbouwfunctie. Een grote plas komt er dan dus niet. De provincie zal daarom de gronden en gebouwen in dat gebied moeten gaan opkopen. Verder zal in samenwerking met het waterschap gezocht worden naar technische oplossingen om zoute-kwel-problematiek zo veel als mogelijk is op te lossen.

De CU/SGP fractie in De Ronde Venen kan zich goed vinden in de het loslaten van de eerdere grootschalige plannen en de terugkeer naar Plan de Venen als oplossingsrichting, zij het met een paar kanttekeningen. Cruciaal is vooral, dat de vrijwilligheid als integraal onderdeel van de afspraken in Plan de Venen recht overeind blijft en dat onteigening niet aan de orde is.

Omdat, zoals gezegd, Provinciale Staten als op 6 juli een besluit neemt over dit voorstel hebben we in de raadsvergadering van 30 juni een motie ingediend om een gemeentelijk standpunt vast te stellen dat nog bij Provinciale Staten onder de aandacht gebracht kan worden. Na overleg met andere fracties heeft dit geleid tot een gezamenlijke tekst die is gesteund door 18 van de 19 aanwezige raadsleden.

De motie begint met volgende overwegingen:
-    het Plan de Venen in 1998 is vastgesteld
-    de Gemeente De Ronde Venen mede ondertekenaar was
-    wij opkomen voor de belangen van onze bewoners
-    de uitvoering op basis van vrijwilligheid moet geschieden
-    de onzekerheid voor de bewoners al veel te lang heeft geduurd
-    dit voorstel veel steun geniet van de commissie Ruimte,Groen en Water
-    de raad van De Ronde Venen zich tot nu toe een standpunt heeft voorbehouden
-    dit voorstel een mogelijke oplossingsrichting biedt
-    de gemeente De Ronde Venen rijkelijk is bedeeld met natuuropgave
-    realisatie hiervan gepaard moet gaan met draagvlak verhogende maatregelen

Vervolgens spreekt de raad uit, dat het voorstel van College van Gedeputeerde Staten voor Groot Mijdrecht Noord wordt gesteund, mits bij de uitwerking van het inrichtingsplan voor Groot Mijdrecht Noord de volgende draagvlakverhogende zaken zullen worden opgenomen en worden gewaarborgd:
-    uitvoering op basis van vrijwilligheid
-    onder voorwaarden moet in het oostelijk deel niet alleen aan de randen bewoning mogelijk blijven en daarnaast moet de inrichting van het gebied in stand blijven
-    niet akkoord te gaan met een aanwijzing tot prioritair gebied, omdat met dit laatste het instrument onteigening aan de orde is / komt en dit ten koste gaat van vrijwilligheid
-    landbouw moet de komende tientallen jaren in het westelijk deel mogelijk blijven
-    bewoners bij uitvoering van natuurdoelen betrekken
-    het door het college van burgemeester en wethouders op 30 juni 2009 geformuleerde en ingenomen standpunt inzake inhoud en structuur Groot Mijdrecht Noord geheel te onderschrijven
-    deze motie onverwijld ter kennisname te brengen van Provinciale Staten

De raad doet hiermee een heldere uitspraak richting de provincie, die tegelijkertijd een steun in de rug is voor de bewoners in het gebied.

Labels

« Terug

Reacties op 'Motie inzake besluit PS over Polder Groot Mijdrecht Noord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.