PlusPlan Marickenland

dinsdag 06 oktober 2009 09:11

Afgelopen maandag 5 oktober, is door de raad het Plusplan t.b.v. de verwerving van grond in Marickenland aangenomen. Wat we er van mogen verwachten blijft echter volstrekt onduidelijk: Is het een dode mus? Een doekje voor het bloeden? Of stelt het echt iets voor? Dat heeft de raad niet kunnen beoordelen. Dat vindt CU/SGP kwalijk. Verder kleven er grote risico’s aan het plan voor de betreffende landeigenaren en ook voor de gemeente.

Wat zijn onze bezwaren? De gemeente, de provincie en het rijk hebben afspraken gemaakt om te komen tot natuurontwikkeling in het gebied tussen Wilnis en Waverveen in ruil voor de bouw van ca. 950 woningen. Om dat te bereiken, moeten de huidige grondeigenaren uitgekocht worden. Daar moet de samenleving een eerlijke prijs voor betalen. Dan mag dat niet “over de rug” van een de kleine groep huidige eigenaren, dan verdient die groep een fatsoenlijke behandeling en een nette afkoopsom die:

  • sowieso alle directe materiële schade vergoedt
  • ook perspectief biedt om elders een nieuw bedrijf te kunnen beginnen
  • ook nog wel enige compensatie mag inhouden voor alle sociaal ongemak van onzekerheid en het gedwongen zijn te verhuizen.

Tot dusver wordt die eerlijke prijs niet geboden, maar heeft de gemeenteraad al wel de agrarische bestemming aan de bedrijven ontnomen en onteigening aangekondigd. ChristenUnie/SGP heeft zich hier steeds tegen verzet. Of het nu ontwikkelde Plusplan wel tot een eerlijke prijs leidt is volstrekt onzeker.

Helaas kleven aan dat plan grote bezwaren. We noemen dan:

  1. Er is een risico van Staatssteun in strijd met de Europese regels. Het risico is klein volgens de stukken, maar het is er wel. Dat is des te nijpender omdat ingeval van ingrijpen achteraf door Europa de eigenaren in het gebied de dupe worden en niet de gemeente!
  2. In de stukken wordt sterk benadrukt dat ook het Rijk achter de plannen staat. Daar staat echter nergens iets van op papier. Het Rijk heeft wel een voorbehoud gemaakt voor een uiterst zorgvuldige inpassing (het gaat tenslotte om woningbouw in natuur in het Groene Hart en da’s zeer gevoelig). Daar ligt een risico en onzekerheid.
  3. Het Plusplan is een meerjarig financieel traject is van grondverwerving en mogelijke woningbouw die met de veel onzekerheden is omgeven. De stukken noemen een risico van enkele miljoenen euro’s. In de kleine lettertjes van het Plusplan staat, dat dit risico “voor meer van de helft” voor rekening komt van de gemeente.
  4. Tenslotte, zoals vermeld: Wat levert het op voor de mensen? Daarover blijven we volstrekt in het ongewisse. De wethouder heeft gesteld, dat het Plusplan tot een significant hogere vergoeding voor de grondeigenaren zal leiden, maar weigert dit onderbouwen.


De CU/SGP-fractie heeft bij motie gevraagd om meer duidelijkheid en minder risico’s. Helaas heeft de raad in meerderheid die motie verworpen. Met alle bezwaren heeft ChristenUnie/SGP toen schoorvoetend toch maar ingestemd met het Plusplan. Omdat tegenstemmen de bewoners in ieder geval niet helpt. Nu houdt iedere bewoner zelf de vrijheid om zich, afhankelijk van zijn situatie, al dan niet in te laten met het Plusplan. De risico’s voor de gemeente nemen we noodgedwongen voor lief als gevolg van de koers die de meerderheid van de raad is ingeslagen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Plusplan Marickenland raadsvergadering 5 oktober 200960,0 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'PlusPlan Marickenland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.