Programmarekening 2014

vrijdag 03 juli 2015 09:23

Elk jaar wordt een programmarekening gepresenteerd waarin het gevoerde beleid en de financiële uitkomsten van het vorige jaar worden verantwoord. In het bedrijfsleven heet zoiets de Jaarrekening. In de achterliggende weken is door een kleine raadswerkgroep de programmarekening 2014 beoordeeld en van commentaar voorzien. Het vaststellen van de rekening (en daarmee het verlenen van decharge aan het college) is een bevoegdheid van de hele raad en dus werd op 2 juli ook deze programmarekening gepresenteerd. Vanuit de ChristenUnie-SGP vinden we daar het volgende van.

We sluiten het jaar 2014 af met een mooi resultaat: bijna 3 miljoen “winst”. Maar daar passen wel een paar kanttekeningen bij.

Ten eerste is een groot deel van dit resultaat ontstaan door het doorschuiven van taken naar een volgend jaar. We noemen bijvoorbeeld de revitalisatie van het woonwagencentrum, waarmee een voordeel van ca 9 ton in 2014 straks een nadeel in 2015 is. Dat nuanceert wel het beeld.

Daarnaast blijkt (opnieuw) dat er een behoorlijk bedrag overblijft uit het sociaal domein. De ChristenUnie-SGP heeft al eerder voorgesteld die gelden te reserveren voor onverwachte kosten bij de invoering van de nieuwe taken binnen het sociaal domein. Dat zou ons inmiddels een buffer gegeven hebben van ca 1 miljoen euro en daarmee een groot deel van het tekort uit de voorjaarnota hebben opgelost. Om die reden stellen wij voor om dit voordeel ter grootte van € 738.000 niet naar de algemene reserve te bestemmen, maar om dit in de bestemmingsreserve HSD en dienstverlening onder te brengen. Wij dienen daarvoor een amendement in.

De ChristenUnie-SGP heeft niet zoveel toe te voegen aan het eindrapport van de werkgroep. Het proces van de controle verliep redelijk moeizaam door de vertraging bij de accountant met betrekking tot hun werkzaamheden. Dat heeft het voor de werkgroep ook moeilijk gemaakt om commissie en raad tijdig op de hoogte te brengen van de bevindingen.

Tegelijkertijd spreken we onze erkentelijkheid uit voor de vlotte en grondige beantwoording van de vele vragen van de werkgroep door de ambtelijke organisatie.

Wel hebben wij nog een concrete vraag aan de portefeuillehouder. In de managementletter van de accountant wordt (pag. 26) een opsomming gegeven van eerder gemaakte aanbevelingen en de actuele status daarvan. Bij de meesten staat aangegeven “bevinding nog actueel”. Dat roept de vraag op hoe dit huis omgaat met deze aanbevelingen en wat het tijdpad is dat het college in gedachten heeft om de aanbevelingen concreet door te voeren?

Naschrift: Ons amendement om gelden uit het sociaal domein werd opnieuw helaas verworpen; alleen D66 steunde ons hierin. Dat is bijzonder jammer, want als we dit financieel beleid de afgelopen jaren gevoerd zouden hebben, hadden we ons de moeizame discussie zowel bij de behandeling van de begroting 2015 in november vorig jaar als bij deze voorjaarsnota voor een groot deel kunnen besparen. We vrezen, dat bij de behandeling van de begroting 2016 we weer een dergelijke discussie gaan krijgen.
Bijlage: amendement

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
ACUSGP201507-01-BestemmingPR2014-V01607,5 kBapplication/msworddownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Programmarekening 2014'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.