Algemene beschouwingen bij de Voorjaarsnota “Op weg naar de finish”

vrijdag 03 juli 2015 09:19

Bij de evaluatie van de laatste begrotingsbehandeling heeft de ChristenUnie-SGP voorgesteld het accent te verleggen van de begroting naar de voorjaarsnota. De motivatie daarbij is dat de voorjaarsnota het sturend instrument is voor de begroting. Indien de raad kader stellend wil werken, dan is de behandeling van de voorjaarsnota een beter moment, zodat keuzes in de begroting verwerkt kunnen worden. We ontvingen brede steun voor deze vernieuwde aanpak, die overigens bij veel andere gemeentes al praktijk is. Vandaar dat we dit jaar voor de zomer al de algemene beschouwingen van de partijen, samen met een uitgebreide voorjaarsnota, behandelden in twee avonden. Vanuit de ChristenUnie-SGP werden de volgende speerpunten voor beleid geformuleerd.

De warming up

De ChristenUnie-SGP kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen half jaar. Er is bijzonder veel werk verzet om de overdracht van taken van rijk en provincie naar de gemeente per 1 januari jl. succesvol op te pakken en het college straalt eenheid en daadkracht uit. Maar dit jaar heeft voor ons ook een zwarte rand. Met verdriet en teleurstelling constateren we dat de afspraak in het coalitieakkoord over de zondagsopenstelling niet houdbaar bleek. De actuele ontwikkelingen en discussies, onder andere over de cao voor winkelpersoneel, zullen naar ons oordeel niet positief zijn. Wij kunnen dat nu helaas niet meer beïnvloeden of keren.

Het startschot is gegeven

De start met betrekking tot de nieuwe taken is tamelijk geruisloos verlopen. Een compliment voor dit college, maar niet minder voor onze ambtelijke organisatie, die met alle beperkingen een geweldige prestatie heeft geleverd.

Dat wil overigens niet zeggen dat we er nu zijn. De transitie heeft wel plaats gevonden, maar de transformatie moet zijn beslag nog krijgen. We zijn wel op weg naar de finish, maar die is nog niet in zicht en nog best ver weg met een onzeker parcours.

Route door het sociaal woud

We zien een stijging van het aantal uitkeringsgerechtigden. Dat staat haaks op de doelstelling om juist meer mensen uit een uitkeringssituatie te krijgen.  Dat baart de ChristenUnie-SGP zorgen.  Ons economische beleid moet er op gericht zijn om ondernemers adequaat te ondersteunen waar zij met plannen komen, die werkgelegenheid in onze gemeente bevorderen. College zorg ervoor dat u de ondernemers vooral ook betrekt bij de beleidsuitvoering, want we zullen het samen moeten doen.

We zien ook in onze gemeente een ontwikkeling van vergrijzing en ontgroening. Tegelijkertijd worden verzorgingshuizen gesloten en verwachten we dat mensen langer zelfstandig thuis wonen. Hoe dat moet, is een ongewisse vraag. Naar de mening van de ChristenUnie-SGP zou het college een nader onderzoek moeten doen naar de woonwensen van ouderen en de daarbij behorende maatregelen. Is het college bereid daar het aankomende jaar op in te zetten en dit uit te werken in een “senioren-huisvestingsbeleid”?

Ten aanzien van de jeugd zien we dat het overgrote deel het prima doet. Maar een deel van onze jeugd heeft hulp nodig. Voor de ChristenUnie-SGP zijn er dan twee pijlers voor het toekomstige jeugdbeleid: vroeg-signalering en preventie. Voor de vroeg-signalering zal de gemeente nauwe aansluiting moeten zoeken met jongerenwerkers, huisartsen en maatschappelijk werk, maar ook met peuteropvang en scholen. De pilot met Timon op het VLC is succesvol, maar zal wat ons betreft ook doorgezet moeten worden naar het basisonderwijs. Met betrekking tot de preventie geeft de ChristenUnie-SGP het college in overweging om te bezien of ervaren ouders kunnen worden ingezet, die bereid zijn om gezinnen waar het even niet zo lekker loopt te coachen. Een soort “Opvoedmaatje” die gezinnen ondersteunen met praktische raad en daad. We verwijzen hierbij graag naar dergelijke initiatieven elders in het land zoals HomeStart en Buurtgezinnen. Is het college bereidt deze mogelijkheden te onderzoeken en zo mogelijk in te zetten?

De ChristenUnie-SGP is blij dat het college de afspraak uit het coalitieakkoord ten aanzien van het “Investeren in Relaties” oppakt.  Wij pleiten hier al langer voor. De ChristenUnie-SGP vraagt het college te inventariseren wat de maatschappelijke schade van relatiebreuk is in onze gemeente. Daarnaast pleiten wij voor het afstemmen van een aansprekende aanpak in samenspraak met de professionals  en ervaringsdeskundigen. We realiseren ons ten volle dat resultaten niet op korte termijn verwacht mogen worden. Maar wij willen nu investeren in een goede toekomst van onze gezinnen en onze jeugd.

De ChristenUnie-SGP vraagt blijvende aandacht mantelzorgers en de vrijwilligers en voor een goede  clientparticipatie en de clientondersteuning. Worden inwoners met een hulpvraag altijd actief gewezen op die mogelijkheid en het gestaan van MEE? Onze indruk is, dat dit niet altijd gebeurd. We vragen het college om hier aandacht aan te geven.

Door het groene veld

Hoewel de focus in de voorjaarsnota vooral  ligt op de taken in het sociaal domein en de financiële positie van de gemeente, is het goed dat we ons blijven inzetten voor duurzaamheid. De uitbreiding van het gescheiden inzamelen en het plaatsen van zonnepanelen zijn goede voorbeelden. Wij nemen aan dat het college dat in zijn contacten met ondernemers ook actief benoemd, om zo ook de “aanjaagfunctie”,  zoals benoemd in het coalitieakkoord, inhoud te geven?

Het is dan wel weer jammer dat de afgelopen weken in verschillende kernen de straatverlichting meerdere dagen is blijven branden. Dat doet afbreuk aan het duurzaamheidsimago en we nemen aan dat het college daar in de gesprekken met CityTec werk van maakt?

Een zwaar parcours door de woestijn

Het college presenteert ons een gecombineerde bestuursrapportage en voorjaarsnota in een ander jasje dan voorgaande jaren. Het is bijna een uitgewerkte begroting, maar de ChristenUnie-SGP hecht eraan dat we met de voorjaarsnota wel een richting aangeven, maar dat de besluiten over de begroting pas in november finaal worden. Er is nog wel wat uitzoekwerk.

Het college schets in de voorjaarsnota een somber beeld. De bedrijfsvoering is de afgelopen jaren  tot op het bot uitgekleed. Het college luidt de noodklok. Desondanks is de voorbereiding voor de transitie van het sociaal domein goed verlopen. Nogmaals een uitstekende prestatie van de gemeentelijke organisatie.

Het college wil het tekort dekken door een reeks aan maatregelen waarvoor onderzoeks-voorstellen worden genoemd. Wij rekenen erop dat het college in de aanloop naar de begroting de genoemde ideeën verder zal kwantificeren. Daarnaast stellen wij voor om de komende maanden ook het gesprek met de inwoners aan te gaan.  Dat sluit ook mooi aan bij de tweede ambitie in ons coalitieakkoord. En laat de inwoner zich ook maar eens uitspreken over het OZB-instrument.  Daarnaast zou het college het instrument van de Begrotingswijzer kunnen inzetten. Wij dienen hiervoor, samen met L8K, een motie in.

In die financiële schets zit de wegenproblematiek nog niet verwerkt. College geeft aan dat we tot nog toe vooral visueel verbeterd hebben, maar dat de onderliggende lagen steeds slechter worden. Dat betekent, dat we binnen een paar grote (incidentele) investeringen staan. Wij pleiten ervoor een koppeling aan te brengen tussen de verwachte opbrengsten uit projecten (incidentele opbrengsten) en deze incidentele uitgaven. Wij dienen hiervoor via een motie een voorstel in.

Toen het college vorig jaar voorstelde de OZB te verhogen, hebben wij daar, samen met onze coalitiegenoten, nee tegen gezegd. Tegelijk hebben wij bij onze algemene beschouwingen in november aangegeven de discussie over de woonlasten niet uit de weg zullen gaan. En indien nodig, lopen we dan ook niet weg voor het gebruik maken van de clausule in het coalitieakkoord (eventueel OZB verhogen in het kader van de kosten voor het sociaal domein).  Die uitspraak staat ook nu nog en kan betekenen, dat de ChristenUnie-SGP het OZB voorstel in deze voorjaarsnota bij de begrotingsbehandeling zal steunen.

Naar aanleiding van de gisteren verstrekte informatienota hebben wij nog wel een paar vragen aan het college:

Kunt u nog eens nader uitleggen wat er wel en wat er niet onder omvormingskosten en frictiekosten valt?

Met betrekking tot de opmerkingen over regulier overwerk: zijn de effecten merkbaar in de vorm van werkdrukervaring, ziekteverzuim en personeelsverloop?

Met betrekking tot de VMBO-instroom basis en kader: hoeveel leerlingen in onze gemeente zouden daar gebruik van maken (die nu dus elders buiten de gemeente naar school moeten)?

U geeft aan dat de inzet van de subsidieadviseur een positief effect heeft op onze financiele positie. Kunt u daar een indicatie van geven?

De prijsuitreiking

We hebben in onze algemene beschouwingen de metafoor van een hardloopwedstrijd gebruikt. Dat is verre van origineel, we bevinden ons in goed gezelschap. De apostel Paulus gebruikte in meerdere van zijn brieven een dergelijk vergelijk als hij onder andere zegt “Een ieder die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles. Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen”. En dat laatste is tegelijk de relativering die wij vanuit onze overtuiging willen aanbrengen. Wij hebben uiteindelijk een hoger doel voor ogen zonder onze verantwoordelijkheid voor het heden en nu uit het oog te verliezen.  En ook in die taak en verantwoordelijkheid willen we de zegen van onze Heere verwachten. Daarbij gesteund door velen in onze gemeente die met ons meeleven en voor ons bidden. Treffender dan de psalmdichter kunnen we dat niet verwoorden:

Zalig hij, die in dit leven
Jacobs God ter hulpe heeft;
Hij, die door den nood gedreven,
Zich tot Hem om troost begeeft;
Die zijn hoop, in 't hachlijkst lot,
Vestigt op den HEER, zijn God
(Psalm 146 vs 3 berijmd)

De ChristenUnie-SGP wenst het college, de ambtelijke organisatie en onze collega-raadsleden en fractieassistenten veel de wijsheid en uithoudingsvermogen om ook in de komende maanden, met ons,  dienstbaar te zijn aan de samenleving.

Naschrift: tijdens de behandeling van de voorjaarsnota ontstond er veel commotie over de voorstellen van het college met name om nu al een bedrag van 2,2 miljoen euro vanuit de algemene reserve te reserveren voor investering in de bedrijfsvoering. Er werd derhalve in de tweede avond door het college een gewijzigd voorstel neergelegd waarin dit bedrag werd teruggebracht tot het hoogstnoodzakelijke voor 2015 (1,2 miljoen). Nadat de oppositie bezwaar maakte tegen deze gang van zaken (last minute een gewijzigd voorstel indienen), heeft de ChristenUnie-SGP het initiatief genomen om (samen met PvdA/GL/LS) om dit om te werken in een amendement (nadat we ons van de noodzaak van het bedrag hadden laten overtuigen). Echter onze coalitiegenoten CDA en RVB kozen ervoor om samen met VVD en D66 een ander amendement in te dienen, waarbij dit budget vooralsnog niet werd vrijgegeven, die vervolgens werd aangenomen. Wij kunnen ons voorstellen dat de inwoners en ondernemers de aankomende maanden hierdoor geconfronteerd zullen gaan worden met een (sterk) teruglopende dienstverlening.
We hebben uiteindelijk 1 motie (samen met Lijst 8 Kernen) ingediend over het betrekken van inwoners bij de takendiscussie; die is aangenomen. Onze motie over toekomstige financiering van het wegenonderhoud hebben we nog even aangehouden, maar we merken wel positieve reacties op de denkrichting.

Bijlage: integrale algemene beschouwingen en motie “inwonersinbreng”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
AlgemeneBeschouwingen-CUSGP-VJN2015126,6 kBapplication/pdfdownload
MCUSGP201507-02-InwonersInbreng-V03108,5 kBapplication/msworddownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen bij de Voorjaarsnota “Op weg naar de finish”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.