Een bijzonder probleem: menstruatie-armoede

middelgroot-schot-van-vrouw-die-en-de-periodekalender-denken-houden_23-2148381629.jpg23-02-2022 21:33 23-02-2022 21:33

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt: menstruatie-armoede. De inschatting is dat 1 op de 10 vrouwen en meisjes in Nederland daarmee te maken krijgt. De ChristenUnie-SGP heeft daarom hiervoor aandacht gevraagd bij het college.

Waar gaat het om. Onlangs werden wij door een  inwoonster van onze gemeente op dit probleem gewezen. In veel gezinnen zijn geldproblemen en moet dagelijks de keuze gemaakt worden of het geld wordt uitgegeven aan de huur, de energierekening, kleding of de voeding. In veel gevallen komt men dan geld tekort en moet er bezuinigd worden. Een van die zaken waarop dat soms bezuinigd wordt, zijn zogenaamde menstruatieproducten zoals maandverband. Het gevolg is dat (jonge) vrouwen of meisjes maandelijks met een hygieneprobleem zitten en vaak ervoor kiezen om de deur niet uit te gaan. Dat leidt tot sociale uitsluiting en dat is een serieus probleem. "Als vader van vier dochters kan ik mij wel enigszins inleven wat dit betekent" zegt fractievoorzitter Wim Stam hierover. 

Zeker met de huidige stijgende inflatie, en vooral de toegekomen energiekosten, lijkt het erop dat dit probleem bij steeds meer gezinnen de kop op steekt. De ChristenUnie-SGP vind dat deze middelen een basisvoorziening moet zijn, net zoals voedsel, kleding en een warm en droog dak boven je hoofd. 

We hebben navraag gedaan bij de Voedselbank of zij hiermee bekend zijn. Dat is het geval en de Voedselbank kan aan deze vraag voldoen. Zij zeggen voldoende aanbod te hebben voor hun cliënten. Zou dit niet zo zijn, dan ondernemen zij actie om producten in te zamelen of in te kopen. Dat is op zich een mooi bericht. Maar daarmee is niet zeker dat alle gezinnen waar dit speelt ook geholpen zijn. Vandaar dat we hier vragen over gesteld hebben aan het college. Of zij met het probleem bekend zijn. of er een beeld is hoe groot dat in De Ronde Venen is en of het college in samenspraak met betrokken partijen wil kijken of we gezinnen hiermee kunnen helpen. We wachten de antwoorden nu even af. Ondertussen steken we zelf ook her en der ons licht hierover op. Wilt u hierop reageren, stuur dan een mail naar w.stam@derondevenen.nl.

 

Voor meer informatie verwijzen we graag naar https://alliantiekinderarmoede.nl/nieuws/weg-met-menstruatiearmoede-aanbevelingen-voor-gemeenten/

Labels

« Terug

Reacties op 'Een bijzonder probleem: menstruatie-armoede'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.