Dorpshuis Vijf Bogen in Baambrugge

donderdag 18 oktober 2012 21:47

Het dorpshuis “De Vijf Bogen” kan het kloppend dorpshart van Baambrugge genoemd worden. Het neemt in de gemeenschap van Baambrugge een vitale plaats in. Voor de leefbaarheid aldaar is het van cruciaal belang. Het dorpshuis geeft onderdak aan allerlei activiteiten voor en initiatieven van de Baambruggers en is daardoor een spil van het sociale leven.

Het dorpshuis wordt ook gedragen door de inwoners van Baambrugge. Dat is gebleken voorafgaand aan de oprichting toen er door de inwoners van Baambrugge 100.000,00 gulden bijeen is gebracht en het blijkt ook thans nu er voor een grondige renovatie zo’n 80.000,00 euro op de plank ligt met daarbij een reële kans dat dit bedrag nog uitgroeit tot ruim een ton. Voorwaar geen kleinigheid voor een dorp met 1.341 inwoners.

Natuurlijk, de renovatie kost ruim zeven ton. En zonder subsidies zou die niet lukken.   

Vanavond wordt ons voorgesteld tijdelijk een exploitatiesubsidie te verstrekken (t/m 2026), een  investeringssubsidie definitief toe te kennen en een gemeentegarantie af te geven voor een lening van € 140.400,00. Laatstgenoemd bedrag wordt in 15 jaar afgelost. Strikt genomen zou er gedurende die 15 jaar bij liquidatie een probleem kunnen ontstaan, maar dat is zeer betrekkelijk want in dat geval moeten de bezittingen aan de gemeente  worden overgedragen. De waarde daarvan zal beduidend meer zijn dan het resterende deel van het gemeentegarantiebedrag.

Het bestuur van het dorpshuis heeft ons ervan overtuigd, door het overleggen van een degelijke meerjarenbegroting, waarin meegenomen een jaarlijkse onderhoudsbijdrage van 2 %, dat op termijn de exploitatiesubsidie achterwege kan blijven.

Mede daarom kan de fractie van de CU/S.G.P. dit voorstel van harte ondersteunen.  Maar voorzitter, niet alleen daarom. We steunen het ook van harte omdat dit voorstel bij uitstek past binnen het kernenbeleid van onze gemeente. Wij laten als gemeentebestuurders hiermee zien ook hart te hebben voor een kleine kern als Baambrugge.

Labels

« Terug

Reacties op 'Dorpshuis Vijf Bogen in Baambrugge'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.