Algemene Beschouwingen 2012 n.a.v. Programmabegroting 2013

dinsdag 06 november 2012 13:03

De fractie ChristenUnie-SGP heeft met instemming kennisgenomen van de door het college ingediende sluitende Programmabegroting voor 2013. Werd er dit voorjaar nog uitgegaan van een tekort van 1,8 miljoen in 2013, nu blijkt dat we een begroting gaan behandelen die sluit met een plus van een ongeveer een half miljoen. De belangrijkste oorzaak hiervan is een meevaller uit het uitkeringsfonds voor de Nederlandse gemeenten. Die zal echter, zo verwacht onze fractie, niet structureel zijn, dus zullen we ook in de jaren die volgen scherp moeten blijven letten op het uitgavenpatroon.

Naast de verschillende thema’s die aan de orde zullen komen, wil de ChristenUnie-SGP-fractie bij de algemene beschouwingen met name het accent leggen op de volgende onderwerpen.

Duurzaamheid: meer ruimte bieden voor duurzame energieopwekking en het verder versterken van hergebruik van afval. Twee onderwerpen waar onze gemeente al wel mee bezig is (denk aan de geplande Warmte-Koude-opslag-installatie voor Westerheul IV en de vele afvalscheidingsmogelijkheden die de gemeente al biedt), maar dat staat verder innoveren op dit terrein niet in de weg.
Alcoholgebruik: vanaf 1 januari treedt de nieuwe Drank- & Horecawet in werking. De gemeente dient een aantal zaken nader in een verordening of Algemene Plaatstelijke Verordening te regelen. Tegelijkertijd zien we dat het de regels met name rondom verkoop aan jongeren in onze gemeente nog slecht worden nageleefd (onderzoek GGD eerder dit jaar). In lijn met het project Nuchter Verstand pleiten we dus voor een verordening die sterk inspeelt op preventie en handhaving en we doen dan ook het voorstel om de modelverordening van Nederlands Instituut voor Alchololbeleid STAP (STichting AlcoholPreventie) als uitgangspunt te nemen
Relatieproblemen: vorig jaar hebben we daar al een punt van gemaakt. Echtscheidingen hebben een grote impact voor zowel de betrokkenen als de samenleving. De inzet van het college hierop vinden wij nog onvoldoende. We zullen bij de algemene beschouwingen dus met een concreet voorstel komen voor aanvullende maatregelen die vooral gericht zijn op bewustwording ten aanzien van de situaties die relaties kunnen bedreigen en hoe daarmee om te gaan.

Daarnaast vragen we aandacht voor onderwerpen als de woningmarkt, veiligheid, recreatie en de aankomende veranderingen in de sociale regelgeving (jeugdzorg, wet werken naar vermogen, sociale werkvoorziening, etc.) naast enkele heel concrete punten zoals de begraafplaats in Baambrugge en de veerpont bij Nes-aan-de-Amstel.

We zijn ons zeer bewust, dat we onze taak als volksvertegenwoordiger niet uit eigen kracht doen. We weten dat binnen en buiten de kerkmuren veel voor wijsheid voor het gemeentebestuur wordt gebeden en daar zijn we dankbaar voor. Wij weten ons daardoor gesterkt om ook het komende jaar die taak in de raad op ons te nemen.

Voor de complete bijdrage voor de Algemene Beschouwingen, zie bijlage.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
AB-B2013-CUSGP-Defx125,6 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwingen 2012 n.a.v. Programmabegroting 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.