Zorg om grondtransporten

donderdag 27 december 2018 10:23

Afgelopen zomer heeft de ChristenUnie-SGP vragen gesteld over de grondtransporten in Wilnis, die grote schade toebrengen aan onder andere de Pastoor Kannelaan. Afgelopen weken heeft dit een vervolg gekregen via extra vragen, samen ingediend met het CDA.

Zowel de fractie van de ChristenUnie-SGP als van het CDA zijn de afgelopen maanden aangesproken door inwoners in Wilnis over de grondtransporten over de Pastoor Kannelaan / Pieter Joostenlaan ten behoeve van landophoging langs de dijk van de Heinoomsvaart. Beide fracties hebben hun zorgen in de commissies Ruimtelijke Zaken uitgesproken en willen nu van het college verdere opheldering.

Zowel eind 2017 als afgelopen zomer waren er door het CDA en de ChristenUnie-SGP al vragen over deze kwestie gesteld onder andere over de gevolgen van de transporten op de wegen en op de kwaliteit van de grond. 

“We dachten eerst dat het om een dijkverzwaring namens Waternet ging” geeft Ton van Sligtenhorst (fractieassistent ChristenUnie-SGP) aan, temeer omdat in de beantwoording gesproken werd van  kadeverbreding, dempen van een watergang en het aanleggen van een watergang en steunberm.” Coos Brouwer (raadslid CDA) vult aan: “Maar we komen er nu achter dat het hier vermoedelijk om een commerciële activiteit gaat, wat wel ten koste gaat van onze wegen.”

Beide fracties hebben daar grote moeite, omdat het onderhouden en opknappen van de betreffende wegen de gemeente miljoenen euro’s kost.

Daarom worden nu door beide fracties gezamenlijk aanvullende vragen gesteld, die meer inzicht moeten geven over de wijze van vergunningsverlening en in hoeverre de extra schade niet op de betreffende partijen verhaald kan worden. Hoewel het college in de eerste beantwoording aangeeft dat kostenverhaal op basis van wet- en regelgeving niet mogelijk is, zijn beide fracties niet overtuigd. Zeker omdat het totaal aan vervoerde grond nu kennelijk veel meer is, dan in de oorspronkelijke vergunning is aangegeven. “Bij omgevingsvergunningen worden nog wel eens anterieure overeenkomsten gesloten om bijkomende kosten van een bouwexploitatie te verhalen. Wij vragen ons af of zoiets hier ook niet mogelijk is”, aldus Van Sligtenhorst.

Ook voor de milieukant vragen de fracties opnieuw aandacht gezien de opmerkingen van omwonenden over avondtransporten met tankwagens die ter plekke boorwater inbrengen.

Bijlage:

* beantwoording eerste vragen ChristenUnie-SGP

* Ingediende vragen aan het college december 2018.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Informatienota_raad_18_0010254_Beantwoording_raadsvragen_CU-SGP_over_kadeverbreding_Wilnisse_Zuwe.pd148,5 kBapplication/pdfdownload
MEMO-CUSGP-201806-Grond-V03.pdf468,9 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018

Geen berichten gevonden