CU/SGP-fractie wil aandacht voor verslavingsproblematiek

donderdag 09 november 2006 19:39

In ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben we aandacht gevraagd voor de verslavingsproblematiek onder onze jeugd. In de samenvatting hiervan hebben we dat kort en bondig zo geformuleerd “Geen coffeeshop. Wel actieve voorlichting, ontmoediging en handhaving om schade door drugs, drank, seks en gokken tegen te gaan.”
Tijdens de begrotingsbehandeling van 9 november 2006 hebben we daar nog eens nadrukkelijk aandacht voor gevraagd. Lees verder…

Ook in het voorjaar bij de behandeling van het coalitieaccoord hebben we nadrukkelijk aandacht gevraagd voor initiatieven met betrekking tot deze voorlichting. We hebben toen als voorbeeld onder andere het katwjikse project Kocon (zie www.kocon.nl) genoemd.

Ook bij onze algemene beschouwingen hebben we daar opnieuw aandacht voor gevraagd (zie elders op onze website) en dat uiteindelijk via een motie voor uitspraak aan de raad voorgelegd.

Tijdens de begrotingsbehandeling gaf het college echter al aan de motie te willen overnemen, waardoor een raadsstemming niet meer nodig is.

Dat het een actueel thema is, zal u wellicht niet ontgaan zijn. Bijna wekelijks lezen we in de kranten rondom de problemen van jeugd en alcohol.

Ook in onze gemeente speelt dit. Dat kwam nog eens nadrukkelijk op tafel tijdens een informatiebijeenkomst eind november van de GGD. Toen dit onderwerp op tafel kwam en sommige aanwezigen het afdeden als zou het in onze gemeente niet zo spelen, gaf de aanwezige politieambtenaar aan dat men toch vrijwel wekelijks met (soms zeer jeugdige; 12… 14 jaar) beschonken jongeren geconfronteerd wordt.

We zijn blij dat het thema nu aandacht krijgt en kijken met veel verwachting uit naar het plan van aanpak dat wij binnen enkele maanden van het college verwachten.

 
M O T I E
 
 

De gemeenteraad van de gemeente De Ronde Venen,

in vergadering bijeen op donderdag 9 november 2006,

gelezen de programmabegroting 2007 met bijbehorend raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, de aanvullende informatieverstrekking door het college, alsmede algemene beschouwingen van de verschillende raadsfracties;

gehoord de beraadslagingen,

 
o v e r w e g e n d e :
 
Dat:
  • Voorlichting over genotsmiddelen terecht als prioriteit in het Beleidsplan en de begroting 2007 is opgenomen;
  • Er voldoende actuele signalen zijn, het belang van deze prioriteit bevestigen (o.a. Gezondheidsraadlezing 2006, EU-campagne, actie Trimbos);
  • De in de begroting opgenomen concretisering zich op dit moment, naast bestaand beleid, beperkt tot een extra voorlichtingscampagne op het Veenlanden College, waarvoor een structureel budget van € 5.000 is opgenomen;
  • Een bredere invulling wenselijk is om daadwerkelijk recht te doen aan deze prioriteit;
  • “In den lande” goede voorbeelden en expertise voorhanden zijn om gebruik van te maken;
  • Het in de begroting onder voorgenomen nieuw beleid opgenomen bedrag voor integrale Jeugd Gezondheidszorg volgens de technische beantwoording al in de primitieve begroting is geraamd;
  • De sportverkiezing van het jaar al meerdere jaren plaatsvindt, zodat hiervoor geen bedrag behoeft te worden vrijgemaakt onder de noemer voorgenomen nieuw beleid.

v e r z o e k t   h e t   c o l l e g e

in de eerste helft van 2007 met een uitgewerkt actieprogramma te komen om ongewenst gebruik en misbruik van genotsmiddelen (alcohol, roken, drugs) tegen te gaan, dat van een wezenlijk hoger ambitieniveau uitgaat dan nu in de begroting 2007 is opgenomen.


en gaat over tot de orde van de dag,

 
H.W. Palm                   C.F. Schouten
 
 
     
Labels

« Terug

Reacties op 'CU/SGP-fractie wil aandacht voor verslavingsproblematiek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.