Provinciale christenunie voert campagne in De Ronde Venen.

maandag 19 februari 2007 22:36

Afgelopen zaterdag, 17 februari, startte de ChristenUnie-kandidaten voor de provinciale statenverkiezingen op 7 maart a.s. hun regiotour in De Ronde Venen. Vanaf half tien stond een grote rode dubbeldekker bij De Lindeboom geparkeerd

Voor velen zijn die verkiezingen misschien een ver van mijn bed show? Toch zijn de statenverkiezingen best belangrijk. Op heel veel terreinen hebben provinciale staten invloed zoals Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, Milieubeheer, Welzijn, Waterstaat, Economische en agrarische zaken, Openbaar vervoer, Toezicht op de gemeenten, Rechtspraak en niet de minst belangrijke: de statenleden kiezen de leden van de Eerste Kamer. Dus uw stem op 7 maart a.s. telt feitelijk dubbel.  Ook voor De Ronde Venen zijn deze statenverkiezing belangrijk. Er spelen in onze mooie gemeente veel thema’s waarbij juist de provincie een rol bij speelt. Daarom hebben we aan de huidige Statenfractie van de ChristenUnie maar eens een paar van die punten voorgelegd en gevraagd wat hun standpunt hierover is.
 
Op dit moment loopt de discussie over gemeentelijke herindeling met Abcoude. Hoe ziet de CU-statenfractie dat?
De discussie hierover loopt voorzichtig. Het is wel duidelijk dat kleinere gemeenten (niet DRV) het moeilijk krijgen met het toenemend aantal taken. De ChristenUnie stelt zich op het standpunt dat een herindeling draagvlak van onderop moet hebben. Dat betekent dat wij heel goed zullen luisteren naar wat de raden ons vertellen. Wat voor ons daarnaast speelt is dat we het belangrijk vinden dat eventuele herindelingen leiden tot gemeenten die intern, qua aard, zo eenduidig mogelijk zijn. Dit om het karakter van deze of gene voormalige gemeente op termijn geen geweld aan te doen. Het is duidelijk dat wij nog geen keuzes hebben gemaakt. Overigens is voor de ChristenUnie een (nieuwe) gemeente van 20.000 inwoners een acceptabele omvang.
Veel burgers en raadsleden in onze gemeente zijn beducht voor de financiële gevolgen, ze vrezen forse belastingstijgingen. Hoe ziet jullie dat?
Het is te begrijpen dat burgers zich daar zorgen over maken. Je kunt van tevoren nooit precies zeggen wat de financiële consequenties zullen zijn. Een gemeente met een nette jaarrekening kan best tegen grote onverwachte kosten oplopen vlak voor een herindeling, b.v. op rioleringsgebied. Dan liggen de financiële kaarten opeens heel anders. De gemeentelijke lasten worden overigens door de gemeente zelf vastgesteld, de provincie gaat daar in principe niet over.

Een ander thema is de problematiek rondom de N201. Tijdens de begrotingsvergadering van november jl. in de raad kwam de suggestie op tafel of die niet gelijk tot aan de A2 als vierbaansweg moet worden aangelegd. Is de CU-statenfractie daar een voorstander van?
De verkeersdoorstroming is van groot belang, economisch maar ook milieutechnisch. Een racebaan hoeft niet van ons. Een meting moet uitwijzen of een bredere weg nodig is. Zo ja, dan is de ChristenUnie daar niet op voorhand tegen.

Een ander knelpunt in die N201 is de situatie bij Vinkeveen, hoe zien jullie de optie van ondertunneling?
Zijn wij niet ruimtelijk of verkeerstechnisch op tegen, maar dit is het meer kostbaar soort kunstwerken. Er zal moeten worden gezocht naar andere mede-financiers.
Het zal geen burger ontgaan zijn, dat de provincie nadrukkelijk betrokken is bij de toekomst van de polder Groot-Mijdrecht-Noord. De CU-statenfractie heeft daar een duidelijk standpunt over ingenomen en was tegen het voorgenomen besluit. Waarom?
Er is inmiddels besloten tot vernatting, nog voordat het gesprek over alle varianten behoorlijk is afgerond. De ChristenUnie vond het een ontijdig besluit. Ook de financiële garanties zijn nog niet voldoende uitgewerkt op dit moment, om al met zo'n besluit te komen. Maar de zaak is beklonken. Wij blijven ons hard maken voor een goede dialoog met de inwoners van de polder en voor een "warme sanering" voor zover nodig.
 
Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen speelde vooral Woningbouw een grote rol en dan met name de problematiek van de starterswoningen. Hoe kan de CU-statenfractie daarin helpen?
Dit is een provinciebreed vraagstuk. Gelukkig staat er in het nieuwe regeerakkoord een zinsnede, dat de woningwet aangepast gaat worden, om het voor plattelandsgemeenten mogelijk te maken te bouwen voor haar eigen bevolking. Hier is de ChristenUnie blij mee. Provinciaal vinden we dat het voor kernen op het platteland niet uitgesloten mag worden "organisch te groeien". Geen grote vinex toestanden, maar wel kleinschalig, ingepast in het landschap



Tot slot nog even over het Openbaar Vervoer. De Ronde Venen ligt b.v. ver van verschillende treinstations af en is erg afhankelijk van goed busvervoer. Hoe kijken jullie daartegenaan?
We vinden principieel dat iedere plaats, ook op het platteland goed bereikbaar moet zijn met het OV.
 
Foto’s: ChristenUnie-kiesvereniging De Ronde Venen.
Labels

« Terug

Reacties op 'Provinciale christenunie voert campagne in De Ronde Venen.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.