Algemene beschouwingen en begrotingsbehandeling 2009

zaterdag 08 november 2008 16:54

Afgelopen donderdag 6 november is de begroting voor 2009 behandeld in de raad. Vooruitlopend op de behandeling hebben de partijen hun algemene beschouwingen ingediend. Bij de opening van de raadsvergadering hebben de partijen een korte samenvatting van hun algemene beschouwingen uitgesproken. Lees hier onze samenvatting.

Nuchter Verstand
Als er iets is, dat wij vandaag nodig hebben, dan dat wel: Nuchter Verstand. Als eerste onderstrepen we het belang van dit project. Gedragsverandering bij jongeren om de negatieve effecten van gebruik van alcohol en drugs tegen te gaan. Hier ligt een probleem, dat vraagt op een gedreven aanpak.

Marickenland
Niet voor niets hebben we uitvoerig aandacht besteed aan Marickenland. Zeer binnenkort is de raad aan zet. Moeten wij de volle verantwoordelijkheid nemen voor een besluit over het bestemmingsplan Marickenland. Die bal ligt bij ons en nergens anders. En op dit moment voetballen we op de verkeerde helft in de richting van het verkeerde doel. We moeten niet op de ingeslagen weg doorgaan !! We verwijzen naar onze argumenten in de algemene beschouwingen, samengevat in 8 punten.

Projecten
Onze gemeente kent een lange projectenlijst. De studies, plannen en voorbereidingskredieten zijn niet van de lucht. Maar wij maken ons grote zorgen over       
(a) het gebrek aan inhoudelijke voortgang
(b) de betaalbaarheid
(c) de volkshuisvestingdoelen
Het schiet maar niet op met de aanpak van de Rondweg en de ontsluiting van Mijdrecht, het tempo van de woningbouw blijft achter, doorvaart de Heul (met fietspad) schuift naar achter, overeenstemming met de exploitant in Zuiderwaard laat op zich wachten, etc.;
En dan de betaalbaarheid: Onze reserves nemen in gierend tempo af en de meeste projecten moeten volgens deze begroting zichzelf bedruipen. Daar is dus geen geld voor gereserveerd! Dan hebben we het onder andere over centrumplan Mijdrecht, Zuiderwaard (waar de exploitant 2,5mln. heeft gevraagd), het Estafetteproject (incl. landijsbaan en atletiekbaan), Rondweg/Stationslocatie, Baambrugse Zuwe (2e deel), Klinkhamerlocatie. Dit gaat echt niet met gesloten beurzen. Dit vraagt aanvullende maatschappelijke investeringen van ons. En daar hebben we met deze begroting nog geen antwoord op. Is het tegen die achtergrond evenwichtig en verantwoord om miljoenen te reserveren voor een museum en een cultuurhuis, zonder te kijken naar de rest? Is het tegen die achtergrond evenwichtig en verantwoord om een miljoen te besteden aan een kunstgrasveld voor Hertha als voor twee ton ook een verantwoorde oplossing mogelijk is?
En dan de volkshuisvestingdoelen. Bij de twee grootste woningbouwlocaties die we nog hebben (Westerheul IV, en Marickenzijde) spreekt de begroting over concessies aan de volkshuisvestingdoelstelling ten gunste van de financiën. In Westerheul IV om nog meer te verdienen dan de 6 miljoen die al is ingeboekt. In Marickenzijde, omdat we anders de 7 miljoen die we in Marickenland moeten stoppen niet kunnen ophoesten. Wij willen bouwen voor behoefte conform de Nota Wonen, als dat ergens moet gebeuren dan wel hier, op deze grotere locaties.

Financiële transparantie
De voorjaarsnota toonde een meerjarenperspectief met een structureel tekort van een half miljoen, in deze begroting zien we een overschot van een half miljoen. Maar vraag niet hoe dat kan. Dat hebben we toch gedaan. We hebben de ontbrekende toelichting in de begroting, de achterwege blijvende beantwoording in de eerste vragenronde en de moeizame gang van zaken in de commissievergadering als teleurstellend ervaren. Temeer in het historisch perspectief van eerdere verbetersuggesties en afspraken via de werkgroep reserves.
De in het laatste stadium ontvangen aanvullende beantwoording maakt twee zaken duidelijk. In de eerste plaats dat 0,5 miljoen euro verbetering het gevolg is van een omissie in de verwerking van de algemene uitkering in vorige jaren die nog niet eerder met de raad is gecommuniceerd. In de tweede plaats, dat afgerond 0,8 miljoen verbetering betrekking heeft op effecten in de sfeer van rente en financiering. Voor dat laatste bedrag ontbreekt nog een begrijpelijke, samenhangende verklaring op hoofdlijnen. Het blijft nog steeds erg onlogisch, dat we nu met dit effect geconfronteerd kunnen worden.
Alvorens hier verder op in te gaan wachten we eerst af, in hoeverre het college in haar termijn in bestuurlijke zin nog iets heeft toe te voegen aan de stand van zaken tot dusver. Dit kan wat ons betreft niet het eindpunt zijn.

Bestuurscultuur en herindeling
Het is inmiddels helaas schering en inslag, dat binnen het raadsdebat opmerkingen worden gemaakt over de wonderlijke opvattingen, die deze coalitie huldigt over het huwelijk. Wat ons betreft heeft iedere vergelijking opgehouden te bestaan. De partijen die de verantwoordelijkheid hebben genomen om het college te vormen opereren volstrekt los van elkaar en van het college. De wijze waarop RBV zich in de algemene beschouwingen uitlaat over de herindeling is voor ons onbestaanbaar in het licht van het coalitie-akkoord en het beleidsplan waar deze fractie zich aan heeft verbonden en de wethouder die de fractie levert. En dat staat helemaal los van de vraag of de herindeling er wel of niet komt. Voor ons is dit niet te rijmen. Maar in De Ronde Venen kan het. Het CDA als grootste fractie heeft een extra verantwoordelijkheid om de leiding te nemen, maar faalt daarin hopeloos. De VVD zit erbij/ertussen en kijkt ernaar, afwisselend hulpeloos en verwonderd. Wat moet er nog meer gebeuren voor de conclusie onafwendbaar wordt, dat een andere collegesamenstelling wellicht toch beter is voor onze gemeente?


Fractie ChristenUnie/SGP De Ronde Venen
Hendrik Palm, Fractievoorzitter

Voor de volledige tekst van onze algemene beschouwingen zie de gekoppelde documenten hieronder.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
begroting_2009_algemene_beschouwingen127,5 kBapplication/pdfdownload
CUSGP_amendementen_begr_200949,9 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen en begrotingsbehandeling 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.