Ons politiek handelen in het achterliggende jaar
Afgelopen donderdag 7 januari waren de burgers van onze gemeente weer van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie, die keer in De Meijert. Ook onze fractie was vertegenwoordigd en, zoals we in voorgaande jaren ook deden, hadden we voor de belangstellenden een flyer gemaakt met een terugblik op ons politiek handelen in het achterliggende jaar. Voor wie er niet was, volgt hier de tekst van die flyer
Allereerst willen wij als ChristenUnie/SGP-fractie, mede namens onze besturen, u een gezegend en voorspoedig 2010 toewensen !
Het ziet er naar uit, dat dit toch echt de laatste nieuwjaarsreceptie is voor de herindeling. De verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad staan gepland in november 2010. In de aanloop naar de verkiezingen zullen we ons als fractie ChristenUnie/SGP verantwoorden over onze bijdrage aan het bestuur van onze gemeenten in het volle vertrouwen dat niemand spijt hoeft te hebben over een stem op onze lijst. Om u een indruk te geven van de inbreng van ChristenUnie/SGP in 2009 treft u hierna een korte terugblik aan.
Herindeling
Wellicht het belangrijkste thema in 2009 voor onze gemeente. De Staatssecretaris had in eerste instantie een herindelingplan bij de Tweede Kamer ingediend voor de zogenaamde grote variant (De Ronde Venen samen met Abcoude, Loenen en Breukelen). Door de vele negatieve geluiden uit het gebied was de Tweede Kamer er niet gerust op, dat dit het beste plan was, en dus mocht de Staatssecretaris het huiswerk nog eens overdoen. En jawel, eind 2009 ligt er een nieuw en gewijzigd voorstel bij het parlement. Breukelen en Loenen gaan verder met Maarssen en Abcoude wordt bij De Ronde Venen gevoegd. ChristenUnie/SGP heeft de grote variant steeds afgewezen en vindt de kleine variant beter, ook in financiële zin. Dat is ook bevestigd door een uitvoerig rapport van het Ministerie. Begin 2010 zal de Tweede Kamer zich definitief uitspreken, maar wij gaan ervan uit dat vanaf 2011 De Ronde Venen en Abcoude samen één nieuwe gemeente vormen.
Polders Groot Mijdrecht Noord / Groot Wilnis Vinkeveen:
Zoals vaker gezegd: We voelen ons een voorwerp op de tekentafels van plannenmakers bij andere overheden, en dat voelt niet goed. Relatief gezien steekt de wijze van planvorming in de polder Groot Wilnis en Vinkeveen tot dusver positief af tegen de gang van zaken in Marickenland en Groot Mijdrecht Noord. Na Remkes en een nieuwe gedeputeerde koesterden wij even hoop voor Groot Mijdrecht Noord, maar helaas zitten we daar opnieuw in een impasse. Het provinciaal bestuur heeft bezwaren van inwoners en gemeente naast zich neergelegd en de polder aangewezen als prioritair gebied met ingrijpende maatregelen zoals uitplaatsing van bewoners als mogelijk gevolg. ChristenUnie/SGP betreurt dit zeer en wijst dit af. Een vertrouwensbasis om mee te denken in deze richting ontbreekt.
Cultuurhuis
Het Cultuurhuis is inmiddels een slepend dossier. ChristenUnie/SGP heeft altijd gepleit voor een snelle, praktische en realistische oplossing. Dat betekent concreet verbouw van de huidige bibliotheek of eventueel ombouw van Blijdrecht, waarmee de bestaande instellingen geholpen zijn. Een meerderheid van de raad bouwde liever luchtkastelen in de vorm van een groots cultuurhuis met theaterzaal, etc. op problematische locaties tegen veel grotere bedragen (kosten minimaal 5 miljoen euro). De huidige economische crisis brengt een ieder hopelijk weer met beide benen op de grond.
Rijksmonumenten
Vier jaar geleden dreigde de toren van de Hervormde kerk Vinkeveen, een Rijksmonument, om te vallen. Door snel en adequaat ingrijpen is de kerktoren gered, is ook veel schade voorkómen. De kerkelijke gemeente als eigenaar is tot dusver het kind van de rekening. Van een financiële bijdrage door de overheid was tot dusver geen sprake. Op voorstel van CDA, Ronde Venen Belang en ChristenUnie/SGP gaat de gemeente een deel van de rentelasten subsidiëren. Zo wordt de pijn verdeeld tot het Rijk of de Provincie met een vergoeding voor de subsidiabele kosten over de brug komt.
Wmo-beleid
Om de kosten van de zorg betaalbaar te houden legt de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) de belangrijke taak bij gemeenten neer om te bevorderen dat mensen zolang mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen. Er wordt veel verwacht van vrijwilligerswerk, mantelzorg, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. De gemeente moet een beleid voeren dat dit zoveel mogelijk ondersteunt en stimuleert waarvoor de gemeente ook geld ontvangt van het Rijk. Op initiatief van ChristenUnie/SGP heeft de gemeenteraad dit geld ook daadwerkelijk ingezet voor belangrijke projecten op dit gebied en is dit geld niet “met de knollen de pot ingegaan.” Het gaat concreet om geld voor het steunpunt mantelzorg, het project buurtkamers en de sociale raadslieden.
Nuchter Verstand
Het project Nuchter Verstand is een meerjarenplan om te komen tot een mentaliteit- en gedragverandering van jongeren rond alcohol en drugs. Dat is een zaak van lange adem, dat vraagt een onverminderd actieve rol van de gemeente. Dit project heeft dan ook onze volledige steun. Er mag wat ons betreft nog wel een tandje bij. Voortdurende zichtbaarheid, steeds terugkerende PR/Communicatie is nodig om naast gerichte acties het onderwerp breed op de agenda te houden en het algemeen bewustzijn van jongeren en ouderen te blijven prikkelen. Regelmatige rapportages over de voortgang en gevoerde acties passen daar ook goed in.
Minimabeleid
Ook dit jaar heeft de ChrisenUnie/SGP door deelname in de werkgroep minimabeleid hier sterk voor gemaakt. Daarbij willen we vooral oog hebben voor gezinnen met opgroeiende kinderen. Deze kinderen moeten zo min mogelijk achterstand oplopen en perspectief houden voor hun toekomst. Deelname aan sport en muziek, maar ook de toegang tot het internet zijn dan belangrijke aspecten. Daarnaast blijken de ondersteuningmogelijkheden die er zijn nog lang niet altijd (volledig) te worden benut. Het is belangrijk de echte doelgroep te bereiken en te helpen. Wij steunen daarom van harte het huidige minimabeleid.
Wonen
Al jaren ligt het terrein van de voormalige bowling/sporthal Twistvlied braak, maar ook hier gaat hopelijk binnenkort de spa in de grond. ChristenUnie/SGP is ook bijzonder blij met de mogelijkheden voor starters door tussenkomst van Westhoek Wonen (starterswoningen met Maatschappelijk Gebonden Eigendom). ChristenUnie/SGP heeft de voorstellen van het college met betrekking tot Westerheul IV (250 woningen) van harte gesteund en is blij met het feit dat hier een gevarieerd woningbouwprogramma met een aanzienlijk aandeel betaalbare koop- en huurwoningen kan worden uitgevoerd. Ook de innovatieve energie-aanpak (warmte/koude-opslag) spreekt ons erg aan. Om die reden omarmen we ook de onderzoeken naar een duurzaam energiebedrijf om bij volgende projecten (Marickenzijde, Estafette) op deze energie-aanpak te kunnen voortborduren.
Marickenland / Plusplan
Dit jaar werd het bestemmingsplan voor Marickenland aan de raad voorgelegd, maar zonder flankerend beleid om de onteigening van de grond op een zorgvuldige wijze uit te voeren. Desondanks werd het toch aangenomen. Uiteindelijk werd in oktober alsnog een zogenaamd Plusplan besproken. De aankondiging van de bouw van een beperkt aantal extra woningen in het gebied zou moeten leiden tot een plus op de aankoopprijs van de grond. Wat we er van mogen verwachten blijft echter volstrekt onduidelijk:Dat heeft de raad niet kunnen beoordelen. Dat vindt ChristenUnie/SGP kwalijk. Ons verzoek om eerst meer duidelijkheid en garanties te geven kreeg echter geen meerderheid in de raad. Met alle bezwaren heeft ChristenUnie/SGP toen schoorvoetend toch maar ingestemd met het Plusplan.
Omdat tegenstemmen de bewoners in ieder geval niet helpt. De risico’s voor de gemeente nemen we noodgedwongen voor lief als gevolg van de koers die de meerderheid van de raad is ingeslagen.
Estafetteproject
Het Estafetteproject heeft mooie uitgangspunten: Realisatie van gecombineerde woon-zorg-voorzieningen in Mijdrecht en Wilnis, en behoud van een levensvatbaar winkelcentrum in Wilnis. Toch werd het project gaandeweg de rit voor ChristenUnie/SGP toch een lastig dossier. In de eerste plaats komt er in Wilnis meer hoogbouw ten koste van groen dan wij zouden willen. In de tweede plaats begonnen we met “gesloten beurzen” en eindigen we met een forse bijdrage aan gemeenschapsgeld (uiteindelijk oplopend naar 6 miljoen euro). Uiteindelijk heeft het grote belang van de woon / zorg-gebieden met de overweging dat nu tegenstemmen ons vele jaren achterop zou brengen, ons over de streep getrokken.
Geld
Onze gemeente tast op dit moment flink in de buidel. Helaas werden we geconfronteerd met tegenvallende kosten bij het in 2009 gestarte wegenonderhoud, een risico waar wij bij de behandeling van het onderhoudsplan al op hebben gewezen. Veel geld vraagt ook de renovatie van de Baambrugse Zuwe. Al met al lopen deze onderhoudskosten in de miljoenen euro’s. Naast het Estafetteproject doet ook de bouw van het zwembad een beroep op onze reservepositie. De bodem van de schatkist komt in zicht. Verder moeten gemeenten rekening houden met minder geld van het Rijk als gevolg van de kredietcrisis, terwijl de komende herindelingsoperatie ongetwijfeld de nodige extra middelen zal vragen. Dit alles betekent, dat we kritisch naar ons uitgavenpatroon moeten kijken. ChristenUnie/SGP steunde dus ook het voorstel om in de eerste helft van 2010 een herstelplan op te stellen voor de komende jaren.
Tenslotte
We zijn enthousiast over de Bijbel, de Boodschap van Jezus Christus, als dragende kracht. Duurzame Energie met hoofdletters zogezegd. Dit laat zich niet krampachtig en gekunsteld opsluiten in een afgescheiden privé-domein. Elke dag is een geschenk van Hem, een uitnodiging om met de gaven die Hij ons geeft tot een zegen te zijn voor mens en samenleving om ons heen. Ook in de politiek. Binnen ons democratisch bestel leveren wij onze bijdrage en daar mag iedereen ons op aanspreken. Graag zelfs. Voor alle duidelijkheid: We zijn enthousiaster over de Boodschap, dan over onszelf als boodschappertjes. Wij zijn ons bewust van onze tekortkomingen en beperkingen. Die houden ons bescheiden.
Raadsleden en steunfractie ChristenUnie/SGP De Ronde Venen,
Hendrik Palm (h.palm@derondevenen.nl)
Kees Schouten (c.schouten@derondenvenen.nl)
Arie Vossestein. Wim Stam, Jan Nagel
- Labels
Reacties op 'Ons politiek handelen in het achterliggende jaar'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.