Het nieuwe OZB-tarief: Loze beloften of heldere taal?
Als gevolg van de herindeling gaat er in De Ronde Venen en Abcoude één gelijk OZB-tarief gelden. Hoe dat invulling moet krijgen, daar blijft het akelig stil over. Daarom heeft ChristenUnie-SGP dit onderwerp voor november op de agenda van de Ronde Tafel Gesprekken gezet. Want wij vinden dat, voor de verkiezingen, de partijen hier duidelijkheid over moeten geven aan de burgers.
Nu heeft De Ronde Venen nog een lager OZB-tarief dan Abcoude. In verkiezingstijd is het verreweg de makkelijkste weg om hard te roepen, dat we dan voor de hele gemeente het lage tarief van De Ronde Venen moeten vaststellen. Maar degenen die dat roepen schieten wel een gat in de begroting van bijna zeven ton structureel (dus elk jaar 0,7 miljoen euro tekort). Dan is het wel zo netjes om er even bij te zeggen hoe dat gat gedicht moet worden. Wie gaat dat betalen?
Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden als we bedenken dat dit tekort bovenop de al bestaande tekorten komt, die nog moeten worden opgelost:
- De Ronde Venen heeft voor 2011 een sluitende begroting, maar vanaf 2012 is een jaarlijks tekort van € 1 miljoen euro;
- Abcoude heeft vanaf 2011 al een structureel tekort tussen de 0,5 en 1 miljoen euro;
- Door de herindeling gaat de uitkering gemeentefonds per 2011 met 0,5 miljoen per jaar omlaag;
- De gemeente kent een fors probleem op het punt van wegenonderhoud. Dat gaat om veel meer dan de Baambrugse Zuwe, maar de laatste berichten over de problemen aldaar onderstrepen nog eens de ernst van de situatie. We kunnen niet ongelimiteerd uit de reserves putten, dus moet extra geld worden vrijgemaakt in de jaarlijkse begroting en ook dat verhoogt het tekort;
- Het regeerakkoord van het nieuwe Kabinet bevat ombuigingen in de orde van ruim 15 miljard en nog diverse andere plannen om taken over te hevelen naar gemeenten tegen minder geld (“efficiencykorting”). Dit legt een extra druk op de gemeentebegroting.
Op grond van deze punten staat de nieuwe gemeente voor een structurele bezuinigingsopgave in de orde van 3 à 5 miljoen euro. Het zal een hele kluif worden voor het nieuwe gemeentebestuur om deze problemen met alleen ombuigingen op te lossen zonder extra OZB-verhoging.
Partijen die het lage tarief van De Ronde Venen ook willen invoeren in Abcoude schieten zoals gezegd een extra gat in de gemeentebegroting van rond de 0,7 miljoen euro en maken daarmee het probleem alleen nog maar groter. Voor ChristenUnie-SGP is het niet voor te stellen, dat je als verantwoordelijk bestuurder/politicus dit roept zonder de oplossing erbij te leveren.
Loze beloften liggen hier levensgroot op de loer! Vóór de verkiezingen zeggen dat je de laagste belasting wilt voor iedereen en na de verkiezingen moeten bekennen dat helaas, helaas, hoe erg we het ook vinden, de OZB toch omhoog moet.
Daar doet ChristenUnie-SGP niet aan mee. Wij vertellen u voor de verkiezingen een eerlijk verhaal.
ChristenUnie-SGP kiest voor een budgettair neutrale invoering van een nieuw OZB tarief. Dat betekent, dat de nieuwe gemeente evenveel OZB vraagt van haar burgers als de twee oude gemeenten samen. In de nieuwe gemeente komt hetzelfde bedrag aan OZB binnen als in de twee oude gemeenten. Dat is de totale OZB-opbrengst die nu in beide begrotingen staat en die nodig blijft is om de bestaande voorzieningen te bekostigen.
De onder 1 tot en 5 genoemde tekorten zullen moeten worden opgelost via efficiencywinst en bezuinigen.
Eén gelijk tarief in de nieuwe gemeente bij gelijkblijvende opbrengst betekent, dat woningeigenaren in Abcoude minder gaan betalen en woningeigenaren in De Ronde Venen iets meer. Waar hebben we het dan over? We hebben dat voor u uitgerekend (zie tabel) voor een gemiddelde woning in beide gemeenten.
Voor de herindeling bedraagt de gemiddelde OZB-aanslag voor een woningeigenaar in Abcoude 452 euro. Dit gaat na de herindeling omlaag naar 319 euro. In De Ronde Venen bedraagt de gemiddelde OZB-aanslag voor een eigenaar voor de herindeling 205 euro. Dit wordt na de herindeling 238 euro. De gemiddelde woningeigenaar in De Ronde Venen is iemand met een huis van ruim drie ton. Deze eigenaar gaat per jaar 33 euro meer OZB betalen, nog geen drie euro per maand. Een prijskaartje dat al bekend was ten tijde van de besluitvorming over de herindeling en bij die besluitvorming al door ChristenUnie-SGP is voorgerekend. Voor alle volledigheid: Een andere herindelingsvariant zou voor de OZB niet tot een ander prijskaartje leiden voor De Ronde Venen. De totale woonlasten zouden juist hoger uitgekomen.
Natuurlijk zit niemand te wachten op een hogere OZB-aanslag. Maar we moeten het probleem niet groter maken dan het is en we kunnen onze ogen niet sluiten voor de reële problemen waar we ons voor gesteld zien, die overigens maar voor een deel worden veroorzaakt door de herindeling. Een herindeling waar wij niet om hebben gevraagd, maar die vanuit een groter geheel onvermijdelijk was en die nu van ons een verantwoorde invoering vraagt.
Kortom, wat we nodig hebben is bestuurlijk leiderschap en een helder verhaal. Geen loze beloften en geen goedkoop kiezersbedrog. ChristenUnie-SGP heeft er alle vertrouwen in, dat de kiezer die heel goed doorziet en vindt het daarom van belang dit onderwerp duidelijk voor het voetlicht te brengen.
- Labels
Reacties op 'Het nieuwe OZB-tarief: Loze beloften of heldere taal?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.