Verordening bestuurlijke boete

donderdag 11 juni 2015 16:48

Wanneer mensen (bewust) frauderen, moet worden ingegrepen. Dat geldt ook voor de gemeente. Bij de behandeling van de verordening over Bestuurlijke Boetes gaat het over de sancties bij het onrechtmatig verkrijgen van uitkeringen. De ChristenUnie-SGP vindt daar het volgende van.

Mijn fractie kijkt terug op een prima behandeling van dit voorstel in de commissie.

Laat helder zijn: waar willens en wetens gefraudeerd wordt, mag wat ons betreft hard ingegrepen worden. Om in karikaturen te spreken, de notoire familie Flodder, die met gouden halskettingen om in een dikke Mercedes rondrijdt en tegelijk van een bijstandsuitkering leeft; daar klopt dus iets niet. Maar dat zijn volgens ons de incidenten.

En ja er zullen ook wel eens een calculerende burgers tussen zitten die met moeite van hun uitkering rondkomen en creatief met een aantal zaken omgaat. Die mogen daarop aangesproken worden en zo nodig aangepakt worden.

Daar waar de regels overtreden worden, heeft het ons inziens vaker te maken met de complexiteit van de regels, het niet bekend zijn met ambtelijk jargon, te ingewikkelde formulieren. Naar schatting 2 miljoen Nederlanders hebben grote moeite om de complexe samenleving bij te benen. Dat is ongeveer  12% van onze bevolking, of omgerekend ruim 5000 inwoners van onze gemeente.

De beste oplossing om uitkeringsfraude te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat men uit die uitkeringssituatie komt. Dat is dus de eerste prioriteit. Maar dat zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. De insteek om bestuurlijke boetes en vervelende handhavingszaken te voorkomen, moet wat de ChristenUnie-SGP fractie betreft voor al zijn: inzet op preventieve maatregelen om te voorkomen dat mensen onbedoeld frauderen.

Goede en eenvoudige voorlichting, herhaling daarvan, navragen of het begrepen is en uitzoeken hoe mensen met hun financiën omspringen. Waar nodig ondersteunen met bijvoorbeeld schuldhulpmaatjes of budgetmaatjes zodat we dit soort trajecten kunnen vermijden.

Uit de uitleg tijdens de commissie begrijpen wij dat de  omvang van handhavingszaken beperkt is en dat veel tijd en energie wordt gestoken in het goed informeren van de inwoners die het betreft. Dat geeft ons het vertrouwen dat de gemeente hier zorgvuldig mee omgaan en derhalve zal onze fractie dit voorstel steunen.

Labels

« Terug

Reacties op 'Verordening bestuurlijke boete'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.