Onderhoudsbudget Meerbad

donderdag 11 juni 2015 16:48

Met regelmaat staat het Meerbad op de agenda bij de raad. Nu de sluiting in zicht komt, heeft de huidige exploitant bij de gemeente aangeklopt omdat een sterke terugloop in het gebruik in de laatste vijf maanden van dit jaar, de exploitatie extra onder druk zet. Het college heeft nu aan de raad voorgelegd om het nog beschikbare budget voor onderhoud in te mogen zetten om extra exploitatietekorten te compenseren. De ChristenUnie-SGP zet daar nog wel wat vraagtekens bij.

In 2012 is door de raad besloten om het Meerbad zo lang mogelijk als verantwoord is open te houden en is de sluitingsdatum die toen werd voorgesteld opgeschoven naar uiterlijk 31 december 2015.

Ik wil eerst graag even stilstaan bij een zin in het raadsvoorstel onder argumenten punt 1.2. Daarin wordt aangegeven dat de raad dat besluit heeft genomen zonder vooraf Sportfondsen daarin te kennen. Dat mag zo zijn, maar op grond van dat besluit van november 2012 is een gewijzigde exploitatieovereenkomst met Sportfondsen Abcoude opgesteld in 2013 met die einddatum van 31-12-2015 waarin de wederzijdse rechten en plichten inclusief de bijdrage van de gemeente zijn vastgelegd. Onderdeel van die overeenkomst is dus ook die verlenging met 5 maanden en de daarbij behorende financiële compensatie. Daar heeft Sportfondsen voor getekend en dat betekent, dat Sportfondsen Abcoude 3 jaar de tijd heeft om zich daarop voor te bereiden. De ChristenUnie-SGP fractie vindt het nu dus een wat bijzonder argument om een extra exploitatietekort nu te claimen.

Tegelijkertijd zit in de overeenkomst een clausule die Sportfondsen het recht geeft met een opzegtermijn van zes maanden, om bij een verwacht exploitatietekort de overeenkomst tussentijds op te zeggen. Daar maakt men nu gebruik van , maar de onderbouwing ontbreekt ons. Naar aanleiding van de commissiebehandeling zijn aanvullende cijfers verstrekt over het verwachtte gebruik tot eind dit jaar. En in tegenstelling tot wat wij verwachtte op basis van het raadsvoorstel, lijkt dat alleszins mee te vallen. Het aantal bezoekers is zelfs groter dan het begrote aantal, alleen de huurinkomsten van verenigingen loopt wel een stuk terug.

Dat maakt dat de ChristenUnie-SGP fractie van mening is, dat het niet terecht is om nu het volle pond van het resterend onderhoudsbudget van 92000 euro ineens al beschikbaar te stellen voor het exploitatietekort. Om die reden staan wij achter het amendement wat door het CDA mede namens ons is ingediend om het restant dat al naar Sportfondsen is overgedragen wel vrij te maken voor exploitatietekorten, maar om het bedrag dat nog onder beheer is bij de gemeente nog aan te houden. Mocht het nu zo zijn, dat Sportfondsen in de komende weken of maanden overtuigend kan aantonen, dat het feitelijke exploitatietekort zodanig is, dat ook de resterende ca 50.000 euro nodig is om tot eind dit jaar open te blijven, dan willen we daar wel over meedenken, maar niet eerder dan dat dit onderbouwd is. Daarbij speelt voor ons ook het feit dat er nog een onderzoek loopt naar de haalbaarheid van een vervangend zwembad, waarbij die 50.000 euro nog relevant kan zijn.

Om die reden kiest onze fractie ervoor om het voorstel te amenderen zoals is aangegeven.

Labels

« Terug

Reacties op 'Onderhoudsbudget Meerbad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.