De ontwikkelingen in het recreatieschap

donderdag 26 september 2024 08:38

Onze gemeente is aangesloten bij het recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL). Een aantal keren per jaar krijgt de raad de gelegenheid haar visie op de (financiƫle) stukken van SGL te geven. In september lag de jaarrekening 2023 en de begroting 2024 voor. In oktober is in de commissie ook nog gesproken over de 1e begrotingsaanpassing 2024.

De ChristenUnie-SGP kan zich goed vinden in de opgestelde zienswijzebrief. De belangrijkste zorgpunten worden benoemd. Voor ons zijn de risicoparagraaf en de onderhoudsvoorziening voor het Vinkeveense Plassengebied.

Terecht maakt de zienswijzebrief een kanttekening bij de verdienkansen, maar daar plaatsen wij de volgende kanttekeningen bij. Het is zaak dat we als raad onszelf ook een spiegel voorhouden.

We denken dat we in de achterliggende jaren te makkelijk NEE hebben gezegd tegen de verschillende opties en mogelijkheden en dat we als raad onvoldoende ruimte hebben gegeven om verdienkansen te effectueren. Het nog niet beschikbaar zijn van het bestemmingsplan doet daar ook geen goed aan, maar dat lijkt ons wel een belangrijk punt van aandacht bij de behandeling daarvan.

Daarbij hebben wij de wijsheid niet in pacht; velen in Vinkeveen die al jaren op of om de plassen wonen en direct betrokken zijn bij het wel en wee van de plassen, kunnen ons daarbij behulpzaam zijn. We doen hierbij de suggestie voor het inrichten van een adviesorgaan waarin kennisdragers van het plassengebied (eigenaren van akkers, ondernemers, etc…) een rol spelen. Laat hen meedenken en ons adviseren over hoe we het plassengebied beter en kostenefficienter kunnen beheren.

De motie van LEF, die wij pas zagen na ons fractieberaad, gaat die kant ook op, zij het dat wij het breder zouden willen trekken. De eerste versie van de motie is weliswaar verbreed mbt deelnemers, maar blijft zich exclusief focussen op verdienmodellen terwijl wij denken dat de lokale omgeving ook waardevol kan zijn als advies/klankbordgroep mbt bijvoorbeeld het onderhoud.

Naschrift: onze suggestie vond kennelijk weerklank, want een soortgelijke motie van Lokaal&Fair werd onze richting in aangepast en aangenomen. Het raadsbesluit werd unaniem aangenomen. In de commissie van oktober werd door Wim Stam en Ernst Schreurs (raadsrapporteurs voor SGL) de informatiebrief over het bijstellen van de begroting 2024 nog aan de orde gesteld. Het goede nieuws is dat die voor ons onderdeel binnen het recreatieschap een financieel voordeel oplevert, maar we hebben wel kritiek geuit op de gang van zaken binnen het algemeen bestuur van SGL. Daar werd in april besloten drie projecten op te starten, die niet in de begroting zaten, waarbij de kosten gelijk op de deelnemende gemeentes werden afgewenteld. Dat dit “oude” projecten waren, die nog niet gestart waren, doet er voor ons niet toe. Erger nog, dan hadden ze juist in de oorspronkelijke begroting 2024 moeten zitten.

Labels

« Terug

Reacties op 'De ontwikkelingen in het recreatieschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.