Kerktoren Baambrugge

donderdag 27 december 2012 13:02

Al anderhalf jaar wordt er in onze raad gesproken over de restauratie van de kerk en toren in Baambrugge. De kerk is eigendom van de kerkelijke gemeente, de toren is eigendom van de gemeente. Dat is bij veel kerken in ons land nog steeds het geval (zoals bv ook bij de Janskerk in Mijdrecht en de Dorpskerk in Abcoude) en het gevolg van het feit dat de overheid in het verleden eigenaar wilde zijn van strategische objecten zoals torens.

Vorig jaar lag een eerste voorstel van het college op tafel, waarin gemeente en kerk in samenwerking de kerk en toren zouden restaureren gebruik makend van een rijkssubsidie. Die gezamenlijke aanpak is nodig, omdat kerk en toren onder één monumentnummer vallen. In dat voorstel was een verdeling van de subsidiegelden opgenomen waarin de kerk een subsidiedeel van 30% van de investering van de gemeente zou doorgeven. De kerk zelf ontvangt 65% aan subsidie over een maxiumum van 1 miljoen (totale herstelkosten zijn ca 1,2 miljoen). Dit verschil in percentages is zo door de rijksoverheid bepaald. Kerken ontvangen maximaal 65%, overheden maximaal 30%.

Bij de behandeling van dat voorstel  waren er veel vragen over onder andere over de verdeling van de subsidie en de houdbaarheid van de BTW-constructie. Onder bepaalde voorwaarden kan een gemeente namelijk betaalde BTW terugvragen bij het BTW-compensatiefonds.

Een aantal partijen waren van mening, dat met deze subsidieverdeling de gemeente oneigenlijk de kerk steunt. Onze fractie heeft erop gewezen, dat dit niet het geval is, omdat de verdeling is gebaseerd op de percentages waar kerk en gemeente ieder voor zich recht op hebben.

Het BTW-probleem bleek een lastig onderdeel te zijn, wat de nodige tijd gekost heeft om goed uit te zoeken. Als onderdeel van de oplossing is zelfs een aanpassing aan de luidinstallatie doorgevoerd.

In de raadsvergadering van 20 december lag een geheel nieuw en zeer uitvoerig gedocumenteerd voorstel voor, waarin alle vragen naar onze mening goed waren beantwoord. In dat voorstel is wel een knip gemaakt tussen herstel van de fundering van de toren en het herstel van het casco van de toren. Vanwege de financiële positie van de gemeente is besloten nu alleen de fundering te herstellen in uiterlijk in 2015 (het laatste moment waarop de subsidie nog verkregen kan worden) een besluit te nemen over het casco.

Onze fractie heeft dat voorstel dan ook van harte gesteund omdat hiermee een stuk monumentaal erfgoed weer in fatsoenlijke staat gebracht wordt. Wat onze fractie betreft, had ook gelijk tot herstel van het casco besloten kunnen en moeten worden, omdat we als eigenaren van de toren ook verantwoordelijk zijn voor deugdelijk onderhoud daarvan.

Labels

« Terug

Reacties op 'Kerktoren Baambrugge'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.