Toekomst Meerbad

maandag 03 december 2012 08:30

De toekomst van het Meerbad is een erfenis van de vorige gemeente Abcoude. Onze fractie heeft geen rol gespeeld in de voorgeschiedenis, want noch de ChristenUnie, noch de SGP waren in de voormalige gemeente Abcoude in de raad vertegenwoordigd. We kijken dus onbevangen naar dit dossier. Wat we dan zien, is een voorziening die leeft in Abcoude. Er is een actieve stichting, die ons in de afgelopen twee jaar meerdere keren heeft benaderd. Een stichting die ook het enthousiasme voor het Meerbad weet te bundelen en kanaliseren, zelfs succesvol aan fondswerving doet voor het behoud van het bad. Dat nodigt uit tot een welwillend oor als inwoners zo concreet invulling geven aan het begrip Kernenbeleid.

Tegelijkertijd moeten we ook oog houden voor de realiteit. In 2005, 2006 en 2009 zijn er concrete besluiten genomen waarvan sluiting en sloop van het huidige Meerbad onderdeel uitmaakten. Dat is ook verankerd in het bestemmingsplan. De gronden hebben een nieuwe bestemming gekregen en projecten zijn in ontwikkeling. Naar wij hebben begrepen, was bij die besluitvorming het geplande Leisurecentrum een belangrijke factor. Echter nog voor de herindeling, was al duidelijk, dat die ontwikkeling kennelijk niet levensvatbaar is. Het open houden van het Meerbad is dat echter ook niet. Op de korte termijn kan dat nog wel, maar voor de lange termijn zijn de investeringen wat mijn fractie betreft niet meer verantwoord. Ook de stichting is daar kennelijk wel van doordrongen gezien hun memo van 13 november jl.  (…en dat we helaas een traject van afronding in moeten gaan)

Maar juist dat enthousiasme heeft ook het college bewogen om te zoeken naar verlenging van de periode om het bad open te houden. Het contract dat op 31 juli aanstaande afloopt, wordt via het raadsvoorstel met 2 jaar verlengd. En daar stoppen we via het raadsvoorstel ook nog een keer extra geld in. Niet alleen in de vorm van een (verhoogde) exploitatiebijdrage en aanvullende storting voor het onderhoud, maar ook de verborgen kosten (nl de rentelasten) lopen al die tijd wel door. Er wordt dus echt geluisterd naar de bevolking van Abcoude.

Wat de ChristenUnie/SGP-fractie zich heeft afgevraagd, is: “wat is de uiterste termijn waarop het bad echt weg moet zijn en hoe kunnen we voorkomen dat het bad al is gesloopt ruim voordat het terrein nodig is voor de woningbouw en onnodig nog geruime tijd braak ligt, binnen verantwoorde financiële kaders, met respect voor contractuele verplichtingen en binnen veilige marges”.

In de commissiebehandeling is duidelijk geworden, dat de sluiting (binnen dezelfde financiële kaders als het raadsvoorstel aangeeft) ook tot 1 januari 2016 open kan blijven. Dat scheelt in ieder geval weer vijf maanden. Of nog langer open houden voor een beperkte duur mogelijk is, kan nu niet overzien worden. Maar we kunnen daar wel naar kijken, zeker als pas op latere termijn het terrein feitelijk nodig is. Dat moet dan nog wel financieel verantwoord zijn. Daarom pleiten wij ervoor om nu wel het besluit te nemen het bad op 1 januari 2016 te sluiten, maar vervolgens ook te besluiten tot een evaluatiemoment, uiterlijk eind 2014, om te bezien of dat sluitingsmoment verantwoord nog wat kan worden opgerekt.  

Labels

« Terug

Reacties op 'Toekomst Meerbad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.