Algemene beschouwingen

donderdag 07 november 2013 11:37

Op 7 november vond in onze gemeente de begrotingsraad plaats. Onze fractie heeft daarbij voor meerdere onderwerpen aandacht gevraagd, ondersteund met een motie en een amendement alsmede een amendement samen met PvdA/GL/Lokaal Sociaal, die een variant is op ons eigen eerdere amendement afgelopen juni om te komen tot een reserve voor de nieuwe taken die op de gemeente afkomen.

Terugblik
We gaan naar het eind van deze coalitie-periode. Nog ruim 4 maanden en dan wordt een nieuwe raad gekozen en zal er een nieuw college gevormd worden. Een goed moment om bij deze algemene beschouwingen ook even terug te blikken op de afgelopen drie jaar.

De ChristenUnie-SGP heeft met volle overtuiging aan deze coalitie deelgenomen. We begonnen met een coalitieakkoord met de titel “Kernachtig verbinden” waarbij we twee grote uitdagingen zagen. Het vormgeven van de nieuw gevormde gemeente met een focus op het kernenbeleid en het kritisch kijken naar de financiële situatie van de gemeente met het oog op de recessie en de zorgen rondom de lopende projecten. Dat eerste onderdeel is in deze coalitieperiode wel onder druk komen te staan, want na een goed half jaar moesten alle zeilen bijgezet worden om een failliete gemeente te voorkomen. Veel energie is gestoken in het financieel gezond maken van deze gemeente. De ChristenUnie-SGP heeft daar voluit haar bijdrage aan geleverd te beginnen met de oproep in de bijzondere raadsvergadering van 5 oktober  over het DHV rapport om in gezamenlijkheid en creatief te zoeken naar oplossingen, maar ook te pleiten voor een aantal concrete verbetermaatregelen, die voor een belangrijk deel in de afgelopen twee jaar ook daadwerkelijk in beleid zijn omgezet.

Door de aandacht hiervoor, kwam het kernenbeleid onder druk te staan. Maar ondanks dat, is daar de afgelopen twee jaar toch ook inhoud aan gegeven door de inzet van ambtenaren en wethouder Schouten. Maar vooral ook dankzij de inzet van al die inwoners die actief betrokken zijn bij de dorps- en wijkcommittee’s die inmiddels zijn gevormd. De eerste evaluatie van afgelopen zomer in het prachtig verbouwde dorpshuis De Springbok in De Hoef liet veel enthousiasme zien. Een mooie basis om op door te bouwen.

Toch is er ook een punt van treurnis. Bij het coalitieakkoord hebben we een heldere afspraak gemaakt over de winkelopenstelling. Het is dan ook voor ons teleurstellend te constateren, dat één van onze coalitiegenoten de loyaliteit aan een dergelijke afspraak maar moeilijk waar kan maken en bij herhaling hier onderuit probeert te komen. Wij begrijpen dat de VVD hier een geheel ander standpunt over heeft, maar bij ons is “een man een man, een woord een woord”.

Openbaar bestuur
Zeker in het afgelopen jaar is dit een belangrijk thema geweest. Het begon allemaal met een concept nota intergemeentelijke samenwerking die we in maart jl. voorgelegd kregen. Onze fractie was bepaald niet gelukkig met deze nota en hebben dat ook duidelijk aangegeven. Het college is het huiswerk over gaan doen en kwam vorige maand met een gewijzigde versie. Hoewel daarin wel een aantal verbeteringen zijn aangebracht, was de ChristenUnie-SGP fractie niet onverdeeld gelukkig hiermee. Voor het eerst in zeer lange tijd stemde de fractie (tot twee maal toe) verdeeld over een raadsvoorstel.  Dit is zeker in belangrijke mate het gevolg van de blik die het college richt op de samenwerking in de Metropoolregio en meer specifiek richting onze noordelijke buurgemeentes Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Wij zullen verdere samenwerkingsvoorstellen dat ook met zeer kritische aandacht beoordelen. Voor ons staat voorop, dat waar mogelijk de samenwerking in het Groene Hart en in de Utrechtse regio gezocht moet worden. Daar voelen wij ons thuis.

Een ander onderwerp van discussie zijn de zogenaamde Gemeenschappelijke Regelingen. We hadden al een onaangenaam gevoel gekregen bij het vaststellen van het “Koersdocument” over de vorming van de Regionale UitvoeringsDienst in december 2012. Alsof we er wel over konden praten, maar geen invloed meer hadden op de besluitvorming. Een beetje zoals veel Nederlanders een gevoel van onmacht hebben bij het Europees bestuur. Onze fractie was onaangenaam verrast toen in april het college voorstelde om in te stemmen met een aantal aanpassingen in de statuten van de Veiligheids Regio Utrecht zonder discussie in de raad. Dat versterkte ons ongenoegen over de gang van zaken bij dit soort samenwerking. Voor ons was deze procesgang, zeker gezien het feit dat de stukken al maanden beschikbaar waren, een doorn in het oog en aanleiding om bij motie aan te dringen op een andere aanpak. Die (unaniem aangenomen) motie heeft inmiddels het nodige effect gehad. In onze raad is sindsdien de aandacht voor de gemeenschappelijke regelingen sterk toegenomen. Ze staan nu maandelijks op de agenda. Mede naar aanleiding van die motie en de perikelen bij de Omgevings-Dienst Regio Utrecht, zijn ook andere gemeenteraden alerter geworden. Onze fractie zal dus voluit meedenken in de raadswerkgroep die nu is ingesteld met het oog op het krijgen van meer grip op dit soort samenwerkingsverbanden.

Een ander punt van zorg rondom gemeenschappelijke regelingen is, dat ze financieel niet in de hand te houden lijken. Al geruime tijd hebben we als doelstelling een bezuiniging van 5% op de bijdragen aan de gemeenschappelijke regelingen. De huidige begroting laat echter een stijging van € 100.000 zien. Hoe gaat het college deze trend ombuigen? En daarbij kan het wat ons betreft niet zo zijn, dat die 5% doelstelling niet uitsluitend bij de VRU gehaald wordt.

Openbare orde en Veiligheid
Een belangrijk onderwerp voor onze inwoners, want we willen niet alleen in een mooie, maar ook een veilige gemeente wonen. Daarom zijn (ondanks de inzet van de politie) de stijging van het aantal (pogingen van) woninginbraak en de toename van fietsendiefstal geen goede trend. Wat wel een goede ontwikkeling is, is de betrokkenheid van de inwoners via Burgernet. En de inzet van inwoners heeft het afgelopen jaar ook geloond, want al meerdere keren kon de politie met hulp van de burger de criminelen in de kraag vatten. Ook dat is een voorbeeld van een participatiesamenleving. De ChristenUnie-SGP wil deze initiatieven blijven steunen.

Ruimtelijke ordening
Onlangs hebben we een aantal belangrijke visiestukken vastgesteld, waaronder de structuurvisie. De rode draad in deze stukken, is dat we vooral een Groene Hart gemeente willen zijn met een sterke agrarische functie. We vonden het mooi om te zien, dat die visie ook door de inwoners wordt gedeeld. We leiden dat onder andere af aan de uitkomsten van de enquete onder het inwonerspanel die deze visie ondersteunen. Ook de vastgestelde woonvisie met als kernbegrip “doorstroming” zet de juiste koers uit. Dat moet ook effect hebben op de woningbouwplannen De ChristenUnie-SGP fractie is van mening, dat daarbij eventuele aanpassing van bouwprogramma’s hoort, ook in lopende projecten, die meer recht doen aan deze behoefte.

Transities en de voorbereiding daarop
Het aankomend jaar wordt het jaar van de voorbereiding op de overdracht van drie belangrijke taken van rijk en provincie naar de gemeente. Mijn fractie maakt zich zorgen over de voortgang hiervan. De raadswerkgroep Transities Sociaal Domein in het afgelopen jaar maar een enkele keer bijeen geweest en de uitwisseling van informatie is weinig concreet geweest. Zelfs de inhoud en vraagstukken rondom het Jeugd-transitie-arrangement, dat voor 31 oktober moest zijn ingediend bij de rijkscommissie, is niet besproken in die werkgroep. De raad lijkt wel buitenspel te staan. En dat terwijl er veel op ons afkomt. Dat moet echt anders. De komende maanden zal de werkgroep veel intensiever geïnformeerd moeten worden en zal er ook voldoende tijd en gelegenheid moeten zijn om met de commissie Inwoners & Samenleving van gedachten te wisselen over de koers, de kaders en het te formuleren beleid om de nieuwe taken op een verantwoorde wijze uit te gaan voeren.

Naar aanleiding van de begroting hebben wij vragen gesteld over kengetallen in het sociaal domein. Hoeveel jongeren maken gebruik van de jeugdzorg, hoeveel mensen maken gebruik van voorzieningen, hoeveel wajong-ers en WW-ers zijn er in onze gemeente? De informatie lijkt maar moeilijk te verstrekken. De gegevens in de beantwoording zijn wat ons betreft nog lang niet toereikend, omdat ze nog geen goed beeld geven van een meerjarige trend. Wij zijn blij, dat het college onze vraag naar kengetallen positief oppakt, dat is van groot belang, want hoe kun je beleid maken, als je niet weet hoe groot het probleem is? Alleen de richtdatum van 2015 mag wat ons betreft best 2014 zijn.

Hoe gaan we die participatiesamenleving in onze gemeente inhoud geven. Welke partijen zijn daar nu al bij betrokken. Hoe wordt het lokaal initiatief op dit vlak ondersteund. Hoe versterkt deze gemeente de inzet van belangrijke organisaties als de Stichting Handje Helpen en de Nederlandse Patiënten Vereniging? We zijn blij met het initiatief vanuit de kerken, die afgelopen zomer een Diaconaal Platform hebben opgericht en via de NPV daadwerkelijk een bijdrage leveren bij het oplossen van de nood van de naaste. Maar er zal meer nodig zijn. Mijn fractie wil ruimte geven aan lokale particuliere initiatieven om vrijwilligerswerk, mantelzorgondersteuning, ouderenzorg, gehandicapten-ondersteuning, werkgelegenheid voor arbeidsgehandicapten en jeugdopvang te stimuleren en uit te bouwen. Initiatieven moeten in 2014, voor de transities een feit zijn, al kunnen starten. De ChristenUnie-SGP is van mening dat hier een projectbudget voor moet komen, waar deze initiatieven (op basis van een goed plan) gebruik van kunnen maken. Ook hierbij gaan de kosten voor de baat uit en daarom zullen wij dus een amendement indienen om € 30.000,- voor dit projectenbudget beschikbaar te stellen. Wij streven daarbij ook deugdelijk financieel beleid na en brengen dit niet ten laste van het begrote resultaat, maar hebben creatief gezocht naar dekking van dit bedrag bij andere begrotingsposten en dat in het amendement verwerkt.

Volksgezondheid
We staan aan de vooravond van wijzigingen op het gebied van alcoholbeleid. Vanaf 1 januari a.s. treedt de wet inwerking die regelt, dat alleen jongeren vanaf 18 jaar alcohol mogen gebruiken en ook de handhaving op de Drank en Horecawet is vanaf die datum het domein van de gemeente. Daarvoor moet een Drank- en Horeca verordening worden opgesteld en de behandeling in eerste lezing in september jl. heeft onze fractie als zeer teleurstellend ervaren. Aan de reacties van meerdere fracties merkten wij dat men geen urgentie geeft aan het bestrijden van alcoholmisbruik. Dat baart ons zorgen en we zijn ervan overtuigd, dat hier veel steviger op ingezet moet worden. Het werkbezoek afgelopen maand van onze fractievoorzitter tijdens een weekend-nachtdienst van de politie heeft ons nog meer in die overtuiging gesterkt. Het zou goed zijn als andere raadsleden zo’n werkbezoek ook eens zouden afleggen.

De ChristenUnie-SGP staat dan ook van harte achter  het project Nuchter Verstand. Maar soms vragen we ons af of we als gemeente dit project zelf wel serieus nemen. Het publiek hoort er nooit wat over. Ook de eerste versie van  de website Veenig.nl van onze welzijnsstichting vonden wij teleurstellend waar het de informatie over  alcohol en drugsgebruik betrof. Gelukkig is die pagina, na een gesprek met onze jongerenwerker, op een goede wijze gecorrigeerd.  Juist met het oog op die gewijzigde wetgeving en het optrekken van de grens naar 18 jaar, zou dit onderwerp meer publiciteit moeten krijgen. Daarom komen wij met een motie om dit project meer bekendheid te geven.
Onze fractie heeft de afgelopen twee algemene beschouwingen nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de relatieproblematiek. Naar aanleiding van de vorige begrotingsbehandeling is een afspraak gemaakt voor een nader overleg met de ambtelijke organisatie, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Maatschappelijk werk. Onze uitleg vond snel herkenning bij de vertegenwoordigers van deze organisaties. In het voorjaar zijn er twee zeer plezierige gesprekken geweest aangevuld met een mailwisseling om ideeën voor een aanpak de delen. We hebben er vervolgens voor gekozen om te beginnen met een aanpak gericht op het jonge gezin met jonge kinderen, waar ook makkelijk druk op de relatie ontstaat. Het CJG heeft vervolgens de bal opgepakt en in samenwerking met de Family Factory een trainingsprogramma gericht op die doelgroep opgezet. Hier is in de Week van de Opvoeding vorige maand uitgebreid aandacht aan besteed. Daarnaast is het CJG nu bezig met het inzetten van zogenaamde inspiratieteams die onder andere activiteiten creëren waardoor ouders elkaar ondersteunen. De eerste voorzichtige stapjes zijn gezet en de ChristenUnie-SGP fractie spreekt dan ook haar dank uit aan mevrouw Langkamp (CJG) en mevrouw Kok (Careyn) voor hun inzet hierop.

Nu doorpakken zouden wij willen zeggen. Want op dit terrein is een wereld te winnen. Niet alleen wij zijn daarvan overtuigd, maar in de achterliggende maanden kregen we steun voor onze aandacht voor dit onderwerp vanuit de provincie Utrecht (gedeputeerde Pennaerts) en vanuit de ministeries van Justitie en van Volksgezondheid (staatsecretarissen Van Rijn en Teeven). Waarom? Omdat zij de problematiek in de Jeugdzorg hard zien stijgen. Lezenswaardig is ook het interview met klinisch psycholoog mevrouw Justine van Lawick in de Elsevier van 12 oktober jl. waarin ze o.a. vertelt van een kind van 14, wiens ouders al 12 jaar in een vechtscheiding liggen. Dit kind heeft nooit iets anders meegemaakt dan ruziënde ouders en is voor de rest van zijn leven getraumatiseerd. En natuurlijk eindigt niet iedere scheiding in een vechtscheiding, maar iedere scheiding is wel een mislukking van iets wat ooit mooi en vol beloftes begon. En alleen al daarom is er genoeg reden om te investering in huwelijken en partnerschappen om die pijnlijke breuken, waar mogelijk, te voorkomen.

Ja ook wij beseffen, dat dit geen makkelijke opgave is en iets van lange adem. Maar laten we er maar eens mee beginnen en ieder werkbaar idee is daarbij welkom.

Duurzaamheid
Vorig jaar heeft mijn fractie gepleit voor het instellen van een Duurzaamheidsfonds, waaruit investeringen in duurzame maatregelen gefinancierd kunnen worden door middel van leningen met een lage rente. De door ons ingediende motie is aangenomen, maar het Duurzaamheidsfonds is er nog steeds niet. Wanneer mogen we van het college hierover een besluit verwachten?

In de achterliggende weken zijn we in ons land opnieuw geconfronteerd met hevige regenval en de daarbij optredende problemen. Ook in onze gemeente stonden in verschillende kernen straten langere tijd blank. Het was nog geen “Venetië van het Groene Hart” zoals onze buurkern Kockengen, maar er was ook bij ons sprake van behoorlijke wateroverlast. Wat de oorzaken zijn van dit natuurkundig fenomeen, daar zijn de geleerden het niet over eens. De maatregelen om er wat aan te doen wel. Veel hoor je over de toegenomen verstening van de openbare en particuliere ruimte. De vele dicht getegelde voor- en achtertuinen en de teruggang van het openbaar groen door het steeds meer gebruik maken van inbrei-locaties bij woningbouw zijn daar voorbeelden van.

Om die reden wijst de ChristenUnie-SGP-fractie op  zogenaamde infiltratiemogelijkheden,  zoals bijvoorbeeld infiltratie-kratten of  –putten en drainageslangen, die onder de versteende oppervlakte worden aangebracht. Het regenwater wordt dan via deze middelen naar het riool gevoerd, maar zal voortijdig voor een groot deel al in de grond verdwijnen. De riolen raken minder overgelopen en de straten staan minder blank. De toepasbaarheid hangt wel af van onder andere de grondwaterstand. Is het college bereidt om eens naar deze mogelijkheden te kijken en indien er toepasbare mogelijkheden zijn, die in te zetten. Daarbij kunnen wellicht ook inwoners gestimuleerd worden om hier gebruik van te maken.

Financiën
Tot slot nog iets over de gemeentefinanciën, per slot van rekening gaat het over de begroting. De ChristenUnie-SGP-fractie heeft met genoegen kennis genomen van de aanbiedingsbrief met daarin de boodschap, dat we met een plus kunnen afsluiten in 2014. Zelfs na de slechtweer-boodschap uit de september-circulaire van het rijk, waaruit blijkt dat de inkomsten uit het gemeentefonds lager zullen gaan uitpakken. Voor de jaren daarna lijkt dat weer mee te gaan vallen, als we de signalen over de effecten van het Herfstakkoord goed verstaan.

Wel maken wij ons zorgen over de reservepositie van de gemeente. Het college geeft aan, dat de algemene reserve in 2014 op ca 7,4 miljoen uitkomt en in de jaren daarna langzaam doorstijgt. Maar in die berekening zijn een aantal grote posten waar nog besluiten over genomen moeten worden, niet meegenomen. Als gevolg van het stopzetten van het Estafetteproject, moet er iets gebeuren bij Argon en CSW. Later deze maand spreken we over het woonwagenkamp. Dat gaat zeker een flink gat in die reserve slaan. De ChristenUnie-SGP-fractie is van mening dat 10% van de begroting een mooi richtgetal is voor een algemene reserve en daar zijn we nog lang niet.

Desondanks  stelt het college voor om in 2014 de Onroerende Zaak Belasting niet te verhogen, zelfs niet met het inflatiepercentage. Ook de riool- en reinigingsheffing stijgt niet. Sterker, onze inwoners krijgen in december geld terug, omdat de voorziening voldoende toereikend blijkt te zijn. Wij steunen deze keuzes in een tijd waarin het economisch tegen zit. Ook onze inwoners merken dat in hun portemonnee en de recessie is ook in onze gemeente zichtbaar. We denken dan bijvoorbeeld aan de terugloop van bestedingen in onze detailhandel. Het zou mooi zijn als deze meevallers (toch gemiddeld zo’n € 100 per gezin) door de inwoners in onze lokale detailhandel besteed werden. Dat zou  onze winkeliers een extra omzet van ca. € 1.500.000,- opleveren. Daar kan geen zondagopenstelling tegenop.

U zult begrijpen, dat de ChristenUnie-SGP fractie deze begroting, met in achtneming van ons amendement, zal steunen.

Tenslotte
Vorig jaar hebben we onze algemene beschouwing besloten met het gegeven dat we onze mooie vertegenwoordigende taak niet in eigen kracht doen. We zijn daar ook dit jaar meerdere keren bij bepaald en hebben de draagkracht van het gebed van velen in onze gemeente ervaren. We weten dat veel inwoners wijsheid bij en Gods zegen over het werk van college, ambtenaren en raad een vast punt van gebed hebben gemaakt. Daarvoor is onze fractie dankbaar. Wij weten ons daardoor gesterkt om ook in 2014 onze taak te vervullen, ook na de verkiezingen die wij met vertrouwen tegemoet zien.

Afgelopen week werd ook de start van de reformatie, met het slaan van de beroemde 95 stellingen door Maarten Luther op 31 oktober 1517, in veel protestantse kerken herdacht. Daarbij wordt dan gewoontegetrouw ook het Lutherlied “Een vaste burcht” gezongen. Tijdens het zingen, werd ik extra bepaald bij het 2e couplet met deze begrotingsraad in het verschiet. Dit geeft goed weer hoe betrekkelijk het politiek bedrijf is en waar wij onze steun vinden.

Geen aardse macht begeren wij,
die gaat welras verloren.
Ons staat de sterke Held ter zij,
dien God ons heeft verkoren.
Vraagt gij zijn naam? Zo weet,
dat Hij de Christus heet,
Gods eengeboren Zoon,
verwinnaar van de troon:
de zegen ons beschoren!.

De Ronde Venen, november 2013.
Wim Stam, Harmen Hoogenhout, Arie Vossestein, Marco Blokhuis.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Amendement _201311-01-Transities71,9 kBapplication/pdfdownload
Amendement reserve transities sociaal domein116,8 kBapplication/pdfdownload
Motie_201311-02-NuchterVerstand48,3 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.