Harmonisatie Sportaccomodaties

vrijdag 06 maart 2015 09:10

Als gevolg van de herindeling per 1 januari 2011 en de fusie van Abcoude en De Ronde Venen moest de nieuwe gemeente een groot aantal zaken harmoniseren. Dat betrof onder andere diverse verordeningen, maar ook bijvoorbeeld het beleid omtrent accommodaties in de gemeente (dorpshuizen, sportvelden, etc..).

In 2012 werd de kadernota Sport aangenomen en begin 2013 de Beleidsnota Integraal Accommodatiebeleid. In deze stukken werden de kaders voor de harmonisatie vastgesteld (1/3 van de kosten voor de gemeente, 2/3 voor de verenigingen). Nu kwam het op de uitvoering aan, te beginnen met de sportvelden. In de raad van 5 maart werd over de uitwerking besloten.

De gemeente heeft diverse keren met de verschillende verenigingen overlegd en naar aanleiding van de negatieve gevolgen van de uitwerking voor de diverse verenigingen het voorstel zodanig aangepast dat de verdeling zoals in 2012 afgesproken ook wijzigt (2/3 voor de gemeente, 1/3 voor de verenigingen).

Doordat in het verleden er veel verschillende afspraken waren tussen verenigingen, betekent dit dat in dit nieuwe model sommige verenigingen een (groot) voordeel hebben (tot ca € 40.000 per jaar) terwijl anderen een (groot) nadeel hebben (tot ca € 22.000 per jaar). Voordeel van dit voorstel is wel, dat alle verenigingen voortaan gelijk behandeld worden en dat een nieuwe financieringssystematiek tot stand komt waardoor gespaard wordt voor vervanging in de toekomst.  

De ChristenUnie-SGP fractie heeft met dit voorstel ingestemd (hoewel dit de gemeente wel extra geld kost) vanuit het oogpunt dat hiermee de verenigingen in stand blijven en sport bereikbaar en betaalbaar blijft voor de inwoners.

We hebben onze afweging als volgt verwoord:

Vanavond nemen we over één van de lastigste onderdelen uit de herindeling van 2011 een besluit. De harmonisatie van de buitensportaccomodaties.

Op voorhand wisten we dat er grote verschillen zaten tussen de situatie per vereniging, deels verschillen tussen oud Abcoude en oud De Ronde Venen, maar ook binnen de Ronde Venen tussen verenigingen.

Twee jaar geleden hebben we in deze raad de kaders uitgezet voor de harmonisatie nl. een 1/3 – 2/3 – regeling.

Het college heeft vervolgens aan de uitwerking van die kaders gewerkt. Daarbij is intensief overleg met de verenigingen over gevoerd. En vervolgens zijn naar aanleiding van die uitkomsten nog een bijstellingen in het voorstel doorgevoerd die ook de gegeven kaders aanpassen. Dit naar aanleiding van de negatieve uitkomsten voor enkele verenigingen, met name CSW en Argon. Daarmee is het proces wat ons betreft zorgvuldig doorlopen en de uitkomst eerlijk naar alle partijen toe.

En hoewel dit voorstel nog steeds een behoorlijke impact heeft voor een aantal verenigingen in negatieve zin, is mijn fractie van mening dat de uitkomst te billijken is. De gemeente is niet in de positie om ongelimiteerd de sportverenigingen te faciliteren, een eigen bijdrage is nodig, die is met dit voorstel een aanzienlijk stuk verzacht. Daaraan gekoppeld is er ook nog een overgangsmaatregel in het voorstel opgenomen. Die aanpassingen kosten de gemeente in de komende vier jaar 5,5 ton extra bovenop de jaarlast van ruim 1 miljoen per jaar. Je kunt je afvragen of dat nog verantwoord is.

Het is vervolgens aan de verenigingen om in hun plannen de effecten op te vangen. Dat kan via de contributie, maar dat hoeft niet. Verenigingen kunnen ook andere oplossingen zoeken. Niet voor niets wijst de Hockeyvereniging in Abcoude op de creativiteit die zij de achterliggende jaren aan de dag hebben moeten leggen om de zaak financieel rond te krijgen. En ook wij begrijpen dat de samenstelling van het ledenbestand, waar het gaat om de draagkracht van gezinnen, wellicht niet geheel vergelijkbaar is tussen bijvoorbeeld Mijdrecht en Abcoude, maar ook in Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis kunnen leden de handen uit de mouwen steken.

Dat brengt mij nog wel op een aandachtpunt en dat is het volgende. Het beheer en onderhoud wordt nu geheel bij de gemeente gelegd. Dat bevordert niet de inzet van eigen mensen van de verenigingen. In de commissie heb ik gevraagd of er mogelijkheden zijn om tegen verlaging van de onderhoudsbijdrage, meer door de verenigingen zelf te laten doen. De wethouder gaf aan dat die mogelijkheden beperkt zijn, maar ik roept hem toch op om hier het maximale in te zoeken. Mogelijk kunnen verenigingen in hun eigen achterban wel professionals vinden, die onderhoud op de juiste wijze willen verrichten maar tegen een vriendenprijs voor de vereniging. Zolang de gemeente de controle op de kwaliteit houdt, kun je toch afspreken dat verenigingen in dat geval het onderhoud zelf mogen regelen? Dat stimuleert de creativiteit en beloont zelfredzaamheid. En dat is precies waar we in de cooperatiemaatschappij (om er maar eens een ChristenUnie-term tegenaan te gooien) naar toe willen.

Tot slot: onduidelijk is de positie van HSV. Zoals wij het huidige voorstel begrijpen, is er op dit moment geen contractuele relatie tussen de gemeente en HSV. HSV houdt zelf de broek op, financiert en regelt zelf de velden en het onderhoud. Wij gaan ervan uit dat er voor dit harmonisatievoorstel geen problemen optreden als HSV niet deelneemt in deze harmonisatie en dus volledig zelfvoorzienend blijft? Uiteraard heeft dat op termijn wel gevolgen voor HSV zodra er velden vervangen moeten worden omdat dan het 2/3-deel van de gemeente niet beschikbaar is. Ik hoop dat HSV zich dat ook realiseert.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Notitie_uitwerking_tariefstelsel_Sportvelden_Raadsvoorstel_Maart2013412,3 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Harmonisatie Sportaccomodaties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.