ChristenUnie-SGP erg blij met nieuwe workshop CJG

Liever Liefde.jpgdonderdag 14 februari 2019 09:09

In de achterliggende jaren heeft de ChristenUnie-SGP bij herhaling aangedrongen op preventie-maatregelen om echtscheidingen te voorkomen. Daarbij hebben we ons vooral gericht op jonge gezinnen. Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) heeft dat nu in samenwerking met de GGD opgepakt. De ChristenUnie-SGP is hier bijzonder blij mee.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral jonge gezinnen met kleine kinderen een groot risico lopen op een scheiding van de ouders. Meer dan de helft van de echtparen is binnen 15 jaar gescheiden. Vaak zijn er dan jonge kinderen (onder de 10 jaar) bij betrokken met alle gevolgen van dien. Onder andere in de jeugdhulp zien we dat terug omdat ca 80% van alle kinderen die jeugdhulp krijgen uit gebroken gezinnen komt. Meer dan genoeg redenen om daar iets mee te doen.

De ChristenUnie-SGP heeft de afgelopen jaren dus aangedrongen op gericht preventiebeleid voor jonge ouders, bijvoorbeeld via een workshop tijdens of kort na de eerste zwangerschap. Dit wat ook één van de aanbevelingen uit het symposium “Investeren in gezinnen” van september 2016 (http://derondevenen.ouderslokaal.nl/event/symposium-investeren-gezinnen), wat mede door de ChristenUnie-SGP is ondersteund. Daarnaast heeft de ChristenUnie-SGP de afgelopen jaren in haar contacten met jeugdartsen en het CJG hier ook aandacht voor gevraagd.

Vanuit het CJG is eind 2018 een pilot workshop gestart die hier aandacht voor vraagt. De workshop heet ‘opvoeden en ouderschap’ en is voor alle ouders die een kind hebben van rond de 18 maanden oud.

Voorheen organiseerde de GGD-JGZ de bijeenkomst ‘Peutermanieren’ voor ouders van kinderen in de peuterleeftijd. Tijdens deze bijeenkomst werd er stil gestaan bij het veranderende gedrag van kinderen en kregen ouders tips hoe je met het gedrag van je peuter kunt omgaan. Echter, de GGD in De Ronde Venen is gestopt met deze workshop.

Vanuit het CJG is vervolgens geprobeerd om deze bijeenkomst door te ontwikkelen naar een combinatie van peutermanieren en aandacht voor de veranderende rol van partnerschap naar ouderschap.

Zoals bekend beginnen in relaties vaak de eerste haarscheuren te ontstaan als kinderen in deze leeftijd komen.

Hoe heeft men deze workshop vorm gegeven? Het is een samenwerking tussen de GGD- JGZ en Kwadraad. Alle ouders met een kind van 18 maanden krijgen vanuit de JGZ (Jeugdgezondheidszorg) standaard een ingeplande afspraak voor deze workshop (https://cjgderondevenen.nl/workshop-opvoeden-en-ouderschap). 

Tijdens het eerste uur van de workshop, verzorgd door een jeugdverpleegkundige van de JGZ, wordt er aandacht besteed aan het veranderende gedrag van de peuter en krijgen de ouders opvoedtips.

Bij het tweede uur, verzorgd door het pedagogisch bureau, wordt er aandacht besteed aan de relatie tussen de ouders en de verandering die hiermee gepaard gaat. Er wordt gesproken over de ouderschapsbelofte (gebaseerd op het boek ‘Liever liefde dan de beste buggy’). De belofte dwingt ouders om na te denken over je verantwoordelijkheden als ouder – direct na de geboorte, maar ook op het moment dat je elkaar in de haren vliegt of dat een scheiding dreigt. De belofte kan ervoor zorgen dat er meer aandacht is voor het welzijn van de kinderen.

Ouders kunnen tegen een gereduceerd tarief het boek ‘Liever liefde dan de beste buggy’ aanschaffen.

Omdat ouders standaard uitgenodigd worden voor deze workshop als ware het een vervolgafspraak, is de opkomst goed. Per keer zijn er tussen de 7 a 12 ouderparen.

Vanuit het CJG wordt aangegeven dat we met deze constructie iets unieks hebben ontwikkeld, wat ook gezien de scheidingsproblematiek van tegenwoordig inspeelt op het voorkomen van complexe scheidingen.

De ChristenUnie-SGP zal de voortgang van deze workshop nauwgezet volgen en bij het college erop aandringen ervoor te zorgen dat de financiering in de toekomst geen probleem moet zijn.

« Terug

Archief > 2019

Geen berichten gevonden