ChristenUnie-SGP stelt vragen over Veilig Thuis / SAVE

dinsdag 12 februari 2019 09:01

De afgelopen weken heeft de ChristenUnie-SGP diverse signalen ontvangen dat er zorgen zouden zouden zijn over de werkwijze van Veilig Thuis. Afgelopen week werd onder andere bekend dat een aantal raadsfracties in De Bilt (in navolging van de gemeente Utrecht) een eigen onderzoek gaan doen naar Veilig Thuis. Voor de ChristenUnie-SGP De Ronde Venen is dat in ieder geval aanleiding om hier het college op te bevragen.

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Veilig Thuis werkt landelijk en bestaat uit 26 regionale organisaties. In opdracht van de Utrechtse gemeenten maakt Veilig Thuis Utrecht onderdeel uit van Samen Veilig Midden-Nederland. SVMN maakt gebruik van een SAVE-team (Samenwerken aan Veiligheid), waarin zij sinds 2015 samenwerken met o.a. de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering, het Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming.

In 2017 waren er meerdere publicaties bij RTV Utrecht over divers gevallen waarbij Veilig Thuis onzorgvuldig zou hebben opgetreden. In 2018 heeft de Hogeschool Utrecht een onderzoek naar het functioneren van SAVE uitgevoerd waarin een aantal aanbevelingen en verbeterpunten worden genoemd.

De directe aanleiding voor de ChristenUnie-SGP De Ronde Venen om nu vragen te stellen, was enerzijds informatie over een aantal casussen in de gemeente Houten en anderzijds het bericht dat raadsfracties in Utrecht een nader onderzoek uitvoeren. "Dat in combinatie met de persberichten uit 2017 en 2018 was voor ons voldoende aanleiding om een aantal vragen aan het college te stellen" aldus fractievoorzitter Stam.

De vragen richten zich vooral op de ervaringen van onze gemeente met Veilig Thuis.

De ChristenUnie-SGP benadrukt overigens zelf op dit moment vanuit de eigen gemeente geen signalen te hebben over het wel of niet goed functioneren van Veilig Thuis. 

Ouders in onze gemeente die met Veilig Thuis te maken hebben gehad, nodigen we bij deze uit hun ervaringen met ons (vertrouwelijk) te delen. Zij kunnen contact met ons opnemen via het mailadres cusgpdrv@hotmail.com of telefonisch met fractievoorzitter Wim Stam (06-55122514).

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
MEMO-CUSGP-201902-VeiligThuis.pdf56,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2019

Geen berichten gevonden