Versterking basis Herstructurering Sociaal Domein en Dienstverlening

donderdag 06 maart 2014 08:47

In februari werd een voorstel van het college besproken om een bedrag van ca 1 miljoen euro uit te trekken voor de voorbereiding op de nieuwe taken in het sociaal domein en de toekomstige wettelijke verplichtingen voor gemeentes ten aanzien van digitalisering. Er was veel kritiek op dat voorstel, en in de raad van 6 maart heeft het college een aangepast voorstel ingediend. Onze fractie vind daar het volgende van.

Dit voorstel heeft de fractie ChristenUnie-SGP wel verrast. Het was mijn fractie, die afgelopen zomer al aandrong op het vrijmaken van gelden voor de invoering van de nieuwe taken van de gemeente. Om die reden diende wij bij de behandeling van de programmarekening 2012 een amendement in om de overschotten uit het sociaal domein te bestemmen voor deze invoering. Niet nodig vond toen het college, ook niet bij het vergelijkbare amendement wat wij bij de behandeling van de begroting 2014 in november samen met PvdA/GL/LokaalSociaal indiende. Nu had ons amendement een iets andere doelstelling, maar de essentie, namelijk het reserveren voor te verwachten kosten als gevolg van de transities, is natuurlijk gelijk. Enfin, wij zijn blij, dat ook het college nu de noodzaak van een dergelijke reserve inziet.

Het oorspronkelijke voorstel, zoals in de commissie behandeld, was een slecht opgesteld voorstel waarin onder ander met volstrekt onzekere inverdieneffecten werd gerekend. Het nu aangepaste voorstel is aanzienlijk verbeterd en concentreert zich op de werkelijke bedoeling van het voorstel: budget vrijmaken voor de invoering van het sociaal domein en de digitalisering.

Ten aanzien van het voorstel hebben wij nog wel de volgende vraag. Onder Kanttekeningen wordt gesproken van investeringen die DUO+-proof moeten zijn.  In de commissie is hier ook al over gesproken. Wat niet op tafel is gekomen, in hoeverre DUO+-proof leidend is. Met andere woorden, indien De Ronde Venen een andere investeringskeuze wil maken dan de overige DUO+-gemeentes, in het belang van onze wijze van werken, gaan we dan op voorhand ons aanpassen aan de overige DUO gemeentes of kiezen we dan toch voor onze eigen aanpak?

Naschrift: door het college is uitdrukkelijk uitgesproken, dat dit voorstel geen verkapte invoering van DUO (samenwerking met Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel is; een plan waar de raad nog over moet besluiten). Door de VVD is een amendement ingediend, waarmee het genoemde bedrag in delen en onder voorwaarden beschikbaar gesteld wordt, waardoor de raad de vinger aan de pols houdt. Dat amendement hebben wij gesteund.  

Labels

« Terug

Reacties op 'Versterking basis Herstructurering Sociaal Domein en Dienstverlening'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.