Coalitieakkoord

foto_installatie_wethouders_2014vrijdag 16 mei 2014 13:01

Na krap twee weken onderhandelen, hadden CDA, RVB, PvdA/Gl/LS en CUSGP een coalitieakkoord bereikt. In de raad van 15 mei werd dit voorstel vastgesteld en het nieuwe college geïnstalleerd.

Nadat de coalitiepartijen een verklaring over het akkoord hadden afgegeven (voor onze bijdrage: zie hieronder), was het de gelegenheid voor de VVD, D66 en Lijst 8 Kernen om een reactie te geven.

Hoewel de VVD wel positieve punten in het akkoord zag, gaven zij aan zich af te vragen of de financiële onderbouwing wel deugdelijk genoeg was. Ook maakte men bezwaar tegen een aantal beleidsvoornemens die bij ons vandaag komen zoals het niet verruimen van de koopzondagen en de echtscheidingspreventie (“betutteling”). D66 en L8K hadden grosso modo dezelfde kritiek.

Vanuit de coalitie werd op een aantal punten ingegaan en onze fractievoorzitter Wim Stam heeft nog eens nadrukkelijk aangegeven wat onze motieven zijn met betrekking tot die echtscheidingspreventie (zie ook het bericht elders op deze website). Klik hier

Tenslotte ontstond discussie of “vast te stellen” ook betekent “mee instemmen”. Kennelijk was de verklaring hierover van de coalitie “leidraad voor het te voeren beleid, maar met ruimte voor inbreng van de oppositie” niet voldoende concreet voor de oppositie, waardoor het besluit met 14 stemmen voor en 12 tegen (hr Van Ree van RVB was niet aanwezig) werd vastgesteld.

Vervolgens werd een besluit genomen over de voorgedragen wethouders. Dat gaat via een schriftelijke stemming waarvan de uitslag is:
Hr. Moolenburgh: 24 voor, 2 tegen
Hr. Goldhorn: 19 voor, 7 tegen
Mevr. Spil: 19 voor, 6 tegen, 1 blanko
Hr. Dijkstra: 21 voor, 4 tegen, 1 blanko

Alle collegeleden haalden dus een ruime meerderheid en werden vervolgens beëdigd (zie foto)

Daarnaast werden door burgemeester Divendal de twee vertrekkende wethouders Palm en Schouten toegesproken en bedankt voor hun inzet als wethouder.

Tot slot werden ook twee nieuwe raadsleden geïnstalleerd: de heer Klein voor RVB en mevrouw Grondijs voor de PvdA/GL/LS.

Verklaring ChristenUnie-SGP over het coalitie-akkoord.

We zijn nu de kleinste fractie in deze raad. Daar past enige bescheidenheid bij. Getalsmatig lijken wij niet de meest logische keuze om in een coalitie mee te doen. Maar onze coalitiepartners uit de afgelopen periode weten wat ze aan ons hebben. Een constructieve en op inhoud gedreven partij, die loyaal is aan afspraken die we met elkaar maken. Ik meen, dat wij hen daarin de afgelopen drie jaar niet hebben teleurgesteld. En ik denk, dat ook de andere fracties dat niet is ontgaan. De ChristenUnie-SGP is dus ook de komende vier jaar voluit bereidt om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen. En ik ben ervan overtuigd, dat we daarbij (vanuit onze overtuiging) een waardevolle bijdrage aan de rondeveense samenleving kunnen leveren.

Meneer de voorzitter, deze woorden sprak ik uit op 27 maart jongsleden, toen deze raad werd geïnstalleerd. Wetend dat na de verkiezingen onze kansen op coalitiedeelname bijzonder klein waren, mede door het ruim vooraf door ons aangegeven breekpunt. Nadat het rapport van de heer Van Bergen verscheen, waren onze kansen daarop feitelijk 0.

Maar hoe wonderlijk kan het in de politiek lopen, want bijna twee weken later was het politieke speelveld totaal anders komen te liggen. Tot onze grote verrassing werd ons gevraagd of we bereid waren tot coalitiedeelname. We hebben deze kans uiteraard aangegrepen. En nadat in een eerste verkenning een aantal voor ons belangrijke thema’s waren besproken, die niet tot onoverkomelijke problemen zouden leiden, hebben we voluit onze bijdrage aan het tot stand komen van die akkoord geleverd.

Een akkoord waar de fractie ChristenUnie-SGP graag haar handtekening onder zet. Het akkoord heeft een aantal voor ons belangrijke elementen in zich die wij hebben ingebracht. Maar ook in algemene zin, zoals bijvoorbeeld op het gebeid van zorg, economie en duurzaamheid, kunnen we ons goed vinden.

Uiteraard is een akkoord een compromis, en dus zitten er ook elementen in die wij niet zouden hebben ingebracht, maar waarmee we tegemoet komen aan wensen van onze onderhandelingspartners.

Daarnaast zijn wij ingenomen met de portefeuilleverdeling. Het verdelen van het sociaal domein over meerdere wethouders was ook nadrukkelijk onze wens en het onderdeel Jeugd en Gezin is een onderwerp dat ons na aan het hart ligt. We zijn van mening dat we hier ook een prima wethouderskandidaat voor hebben gevonden.

Tot slot wil ik nog een enkel woord richten naar D66, VVD en Lijst8Kernen. Ik doe dat in alle voorzichtigheid en met vol respect voor deze fracties voor wie dit een teleurstellende ontwikkeling is. Ik begrijp ten volle dat zij bijzonder graag aan een coalitie hadden deelgenomen. Ik begrijp dat achter die teleurstelling ook frustratie kan zitten. Toch spreek ik de wens uit, dat we de komende jaren op inhoud en met respect voor elkaar kunnen samenwerken. Dat vraag ik niet vanuit ons belang of vanuit een coalitiebelang, maar vanuit een inwonersbelang. De gemeente staat voor grote uitdagingen, in het bijzonder in het sociaal domein. En bij het oplossen daarvan is alle creativiteit en inzet van een ieder in deze raad nodig en welkom. Ook vanuit VVD, D66 en Lijst 8 Kernen. Ik hoop dus van harte dat u samen met ons wilt werken aan een goede samenwerking.

Labels

« Terug

Reacties op 'Coalitieakkoord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.