Beleidsplan en verordening WMO

woensdag 03 december 2014 09:57

De inrichting van het sociaal domein met het oog op de decentralisaties per 1 januari zijn in volle gang. In de raad van 27 november werden onder andere het beleidsplan en de verordening met het oog op de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) behandeld.

Het voorliggende beleidsplan WMO kan de instemming van de ChristenUnie-SGP krijgen waarbij wij wel de volgende kanttekeningen maken.

Laat ik achterin beginnen. In het beleidsplan zijn zogenaamde resultaatafspraken benoemd (paragraaf 10). Die zijn vooralsnog redelijk algemeen geformuleerd, samen met CDA hebben we daar dus een motie voor ingediend, zodat we als raad meer zicht krijgen op dit onderdeel van het beleidsplan

Ook de ondersteuning van de mantelzorgers is voor ons een belangrijk onderdeel. Wat ons opvalt in het onderzoek Mantelzorgbehoefte is, dat er in onze gemeente ten opzichte van de andere gemeenten relatief veel mantelzorgers zijn die persoonlijke verzorging verlenen en ook veel mantelzorgers, die dagelijks mantelzorg verlenen. Dat lijkt ons te duiden op een behoorlijke belasting van mensen. De ChristenUnie-SGP wil dus zo snel mogelijk helderheid krijgen over de wijze waarop deze gemeente de mantelzorgondersteuning gaat inrichten en om die reden ondersteunen wij de motie die het CDA heeft ingediend over de mantelzorg.

In het raadsvoorstel is een aanpassing gemaakt met betrekking tot de PGB’s (PersoonsGebonden Budget). Het maximum is daarmee gelijk aan de kosten voor Zorg in Natura, en niet een lager percentage*. Hier zijn wij blij mee, omdat we PGB’s als instrument vinden passen bij transformatie van de zorg. Wel vragen we ons af hoe het eigen bijdrage beleid uit gaat pakken. De bij de griffiebrief 45 gevoegde folder geeft wel de systematiek weer, maar dat maakt nog niet duidelijk wat de impact is op de financiële positie van inwoners, met name bij de middeninkomens die meestal van compensatieregelingen zijn uitgesloten. Kan de wethouder toezeggen dat eind 2015 er een evaluatie van het eigenbijdrage beleid wordt uitgevoerd?

Dan nog de overgedragen compensatieregelingen Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten en de Compensatieregeling Eigen Risico. Beiden worden nu naar de gemeente overgedragen en het college geeft aan dit voor de doelgroep in te willen zetten voor mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. De WTCG regeling echter ging veel verder. De grensbedragen voor 2013 waren bijvoorbeeld ca 25000 voor een alleenstaande en ca 35000 voor echtparen. Door een veel lagere grens aan te houden, wordt een oorspronkelijk belangrijke doelgroep deze compensatie onthouden. Mensen die vaak toch met onvermijdbare hoge kosten in relatie tot hun inkomen geconfronteerd worden. We zijn blij met het initiatief van het CDA om hierover een motie in te dienen en steunen die van harte.

Dan nog iets over cliëntparticipatie. Hierover hebben we bij het raadsvoorstel rondom de toegang al het nodige gezegd. Zeker ook met de ervaringen van de Dag van de Zorgvrager in het achterhoofd, is een directe laagdrempelige cliëntparticipatie wat ons betreft van groot belang. Wij gaan ervan uit, dat we in het 1e kwartaal van het aankomend jaar over de vorm en opzet van cliëntparticipatie met elkaar van gedachten wisselen.  Kan de wethouder dat toezeggen?

De verordening WMO is uitgebreid besproken in de commissie. Ik constateer dat artikel 23 over de klachtenregeling is aangepast, mede op ons initiatief, waarvoor dank. Hierdoor zijn  klachten over handelen van de gemeente ook goed zijn geborgd. Dit is een duidelijke verbetering.  

Wel zouden wij graag zien dat we een formele klachtenprocedure zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Ik breng hierbij ook het onderzoek van de rekenkamercommissie van september 2013 over de “Informele aanpak” in herinnering. Wij stellen dus voor het beleidsplan op dit punt aan te passen en dienen een amendement in met als dictum “Voor de invoering van de decentralisaties van de WMO geldt het volgende uitgangspunt met het oog op de klachtenafhandeling. Juridisering in de relatie gemeente-cliënt wordt zoveel mogelijk tegengegaan. De gemeente zal daarom onderzoeken op welke wijze ze geschillenbeslechting, bijvoorbeeld door inrichting van mediation of een ombudsfunctie, een plek kan geven.”

Rest mij nog het artikel over de weigeringsgronden in de verordening. In de commissie heb ik stilgestaan bij lid a en d die wel erg ruim geïnterpreteerd zouden kunnen worden. De wethouder heeft aangegeven in de commissie dat men hier niet de uitersten zal zoeken, maar hoe het in de praktijk uitpakt, moet nog blijken. Mijn fractie ziet graag bij de evaluatie van het beleidsplan en de verordening dat daarbij ook expliciet de uitwerking van dit artikel wordt meegenomen. Ik ga ervan uit dat de wethouder dat kan toezeggen. Onze fractie zal dit raadsvoorstel dan steunen

Tot slot. We staan voor de invoering van nieuw WMO beleid. Vanuit mijn fractie (met de inbreng van de inwoners afgelopen september in het achterhoofd) zou ik graag het volgende mee willen geven voor de uitvoering: Denk niet in regels maar in oplossingen. Een aanvraag niet afwijzen omdat het formulier niet goed is ingevuld, maar met de cliënt de aanvraag goed opzetten. Wees flexibel in indicaties, als het niet precies past binnen de regeltjes, maar wel beter (en vaak goedkoper) is, gewoon doen.

Noot: Door een amendement van de VVD (gesteund door CDA en RVB) werd de maximering van het PGB toch weer teruggezet naar 75% met een uitzonderingsclausule. Wij vinden dit een verslechtering. De motie omtrent de WTCG en de CER gelden is aangehouden nadat de wethouder beloofde in de geest van de motie de beleidsregels op te stellen. De moties over de resultaten en over de mantelzorg werden aangenomen. Onze motie over de klachtenafhandeling werd unaniem aangenomen. De wethouder heeft beloofd nog in het eerste kwartaal van 2015 met voorstellen over de cliëntparticipatie te komen. Inzicht in de effecten van het eigen risico zijn lastig te geven omdat de gemeente de inkomenssituatie van inwoners veelal niet kent.

Labels

« Terug

Reacties op 'Beleidsplan en verordening WMO'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.