Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Amstelland

donderdag 18 december 2014 09:50

In de zoektocht naar verbreding van gemeentelijke samenwerking, met het oog op kosten, kwaliteit en kwetsbaarheid van de eigen organisatie, heeft het college ook gekeken naar samenwerkingsmogelijkheden met betrekking tot de belastinginning. Diverse mogelijkheden, inklusief uitbesteding, zijn overwogen. Het college steekt nu in op deelname aan een gemeenschappelijke regeling rondom Amstelveen, waarbij de ambtelijke organisatie van Amstelveen als een soort centrumgemeente de belastinginning uitvoert. De ChristenUnie-SGP fractie vind daar het volgende van.

Het college vraagt ons in te stemmen met een nieuwe gemeenschappelijke regeling voor de belastingheffing. Het college stelt voor ons aan te sluiten bij de (nog nieuwe) GR Amstelland. Het college heeft eerder dit jaar ons hier al over geinformeerd en aangegeven meerdere opties onderzocht te hebben. Daarbij heeft het college de conclusie getrokken dat Amstelland de beste optie is.

We hebben het hier over een specifieke gemeenschappelijke regeling voor een duidelijk afgebakende taak zonder precedent. Voor andere bedrijfsvoeringstaken staan andere opties varierent van zelf blijven doen, uitbesteden of in een andere GR onder brengen gewoon open. Daarmee is dit ook een duidelijk ander voorstel van het DUO-voorstel van vorige maand.

Uiteraard hebben wij dit voorstel bijzonder goed bestudeerd. Niet voor niets hebben we in de commissie een aantal vragen besteld met het oog op nut en noodzaak van dit voorstel.

Het college geeft twee hoofdargumenten aan: kostenbesparing en kwetsbaarheid.

Ten aanzien van de kostenbesparing blijkt uit het voorstel een terugverdientijd van ca 3 jaar. Dat is aanzienlijk korter dan afgelopen zomer nog geschetst. Daarna ontstaat een jaarlijks voordeel van ca € 100.000. Daar plaatst de OR kanttekeningen bij die deels ook worden onderkent. Toch blijft er een substantieel kostenvoordeel over. Dit argument is daarmee naar ons oordeel voldoende onderbouwd. Wel valt het ons op, dat de deelname van De Ronde Venen de overige deelnemers ook gelijk een flink kostenvoordeel oplevert, terwijl wij de implementatiekosten wel volledig zelf moeten betalen. Dat had wellicht toch beter uit onderhandeld kunnen worden?

Ten aanzien van de kwetsbaarheid zijn we wat minder overtuigd. We begrijpen dat het hier om een taak gaat van ca 7 FTE. En de huidige uitvoering wordt als “goed” gekwalificeerd. Ook de OR zet hier vraagtekens bij. Ondanks de nadere toelichting in de informatienota van 9 deceber zijn wij van dit argument dus ook minder overtuigd. En daar zouden we nog wel een extra toelichting en onderbouwing van willen horen. Waar zit nu precies de zorg van het college. Wat ziet het college in de nabije toekomst fout gaan als we dit niet doen? We laten ons graag overtuigen.

Tot slot: De ChristenUnie-SGP heeft in de commissie ook heel expliciet gevraagd naar de taken en bevoegdheden. In de genoemde informatienota wordt dat goed weergegeven. Wat ons niet duidelijk is, is welke rol de gemeente binnen de GR nog heeft waar het gaat over de taken die aan de belastingsamenwerking worden overgedragen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de keuze van de ambtenaar die werk uitvoert bijvoorbeeld als het aantal klachten zou toenemen. Of de keuze van het taxatie-bureau of de deurwaarder. Daar hoor ik graag nog een nadere toelichting op.

Noot: de wethouder heeft een, naar ons oordeel, deugdelijke beantwoording gegeven op de nog openstaande vragen. Het CDA heeft nog voorgesteld om bij amendement de finale besluitvorming enkele maanden door te schuiven, maar na goed overleg binnen de coalitie is hier uiteindelijk van afgezien. Het besluit is unaniem door de raad genomen.

Labels

« Terug

Reacties op 'Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Amstelland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.