Afronding estafetteproject

donderdag 06 februari 2014 09:01

Naar aanleiding van het DHV-rapport over de financiële situatie van onze (woningbouw-)projecten was het al zeer de vraag of het Estafetteproject nog wel doorgang kon vinden. In december 2012 heeft de raad hier definitief een punt achter gezet. Onze motivatie bij dat besluit leest u hier. Er restte toen nog één ding; het oplossen van de schade voor Argon en CSW. Daar is op 6 februari ook een besluit over genomen.

We zetten vanavond dus de finale stap met betrekking tot de afronding van dit project. Een plan wat een mooie toekomstgerichte bedoeling had namelijk het creëren van woon/zorg-zones met het oog op de vergrijzing. Gezien de huidige ontwikkelingen (het sluiten van verzorgingshuizen) was dat een verstandige gedachte. Het is dus jammer dat het er nu niet van komt, omdat we onze hand financieel zouden overspelen. De benodigde opgelopen gemeentelijke bijdrage van m€ 2,5, mede als gevolg van de eisen van enkele betrokken partijen, was daar ook debet aan en destijds voor de ChristenUnie-SGP reden om met de grootst mogelijke aarzeling in te stemmen met het project. Juist vanwege die vergrijzing.

In de commissie is door de VVD aangegeven dat de gemeente Argon aan het lijntje zou hebben gehouden. Mijn beeldvorming over de ontwikkeling van het Estafetteproject was een andere en dat heb ik nog maar eens nagevraagd bij mijn voorgangers. Op grond van hun verhaal trek ik de conclusie dat het eerder andersom is: Argon heeft jarenlang de gemeente aan het lijntje gehouden. Argon heeft jarenlang de hakken in het zand gezet, wilde niet naar de Driehoek, wilde wel graag naar de andere kant van de Oosterlandweg. De heeft onder andere tot veel tijdvertraging in de besluitvorming geleidt; de toenmalige VVD wethouder Roosendaal heeft nog een keer een extra onderzoek naar alternatieve locaties uit laten voeren. Dat heeft ook tot oplopende projectkosten geleidt, want Argon hapte pas toe toen de worst dik genoeg was: minimaal anderhalf keer zoveel velden als men toen had en een ministadion. Zou Argon zich destijds net zo coöperatief hebben opgesteld als CSW, dan was het Estafetteproject al gerealiseerd geweest.

Beinvloed dat nu ons standpunt over dit voorstel? Nee, we maken een puur zakelijke afweging. In december 2012 heeft de raad een helder besluit genomen: we vergoeden de schade als gevolg van het niet doorgaan van het Estafetteproject. Die schade is geïnventariseerd en verwoord in het raadsvoorstel. Wij zullen het voorstel dus steunen. Ook uit de herberekening van BAS, blijkt niet dat Argon ook als gevolg van het niet doorgaan van het Estafetteproject rechten kan ontlenen voor een kunstgrasveld. Alle overige wensen moeten lopen via het accommodatiebeleid.

Inmiddels zijn er amendementen ingediend om Argon toch tegemoet te komen, maar daar is op grond van het besluit van 2012 geen basis voor. Laten we het dus zuiver houden. En als Argon de onderhoudsvergoeding wil gebruiken tbv de omzetting naar een kunstgrasveld, laten ze dan met een concreet voorstel komen die past binnen de spelregels van het nieuwe accommodatiebeleid. We kunnen daar dan een zorgvuldige afweging maken en voorkomen zo precedentwerking naar andere clubs. De wethouder zou kunnen aangeven niet gelijk morgen de onderhoudsploeg langs te sturen, maar dat pas te doen na nog een keer een goed gesprek met Argon.

Rest mij nog 1 ding: naast de potentiele bewoners van de woon/zorgzones (hopelijk zien we de komende jaren toch kansen om die in onze gemeente te realiseren) zijn de echte verliezers de IJsclub en de Veenlopers: zij staan alsnog met lege handen en mijn fractie gaat ervan uit, dat de wethouder dat wel in het achterhoofd houdt bij eventuele plannen van deze clubs.

PS: Het Estafetteproject hield in dat op de locatie van de sportverenigingen Argon en CSW zogenaamde woon/zorgzones gebouwd zouden worden waar mensen lang zelfstandig zouden kunnen wonen. In dat plan was ook voorzien, dat het winkelcentrum aan de Molmlaan dan zou komen te vervallen. Dit alles met het oog op de vergrijzing. De sportverenigingen zouden dan vervolgens verhuizen naar de zogenaamde Driehoek (het gebied tussen Wilnis en Mijdrecht langs het industrieterrein en de Ringvaart).

Labels

« Terug

Reacties op 'Afronding estafetteproject'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.