Wat nog meer langs kwam in de raad van november

maandag 27 november 2023 14:19

Naast het mobiliteitsplan en het vastgoed onderhoud, spraken we ook over het bestemmingsplan voor de Voorbijlocatie, het bestemmingsplan dorpskernen, de begroting van de ODRU, de maandelijkse alarmpalen en de wenselijkheid van een gemeentelijk bouw-informatiepunt.

Nadat we in juli 2021 al een uitvoerige discussie hadden gevoerd over de bouwplannen aan de Herenweg in Wilnis (voormalige Voorbijlocatie), lag nu de uitwerking in een bestemmingsplan wijziging voor. Er was nog wel wat discussie over het bouwprogramma en de verkeer- en parkeerdruk. Maar uiteindelijk werd dit voorstel unaniem aangenomen.

Tot nog toe hadden de verschillende dorpen hun eigen bestemmingsplan. Voor De Hoef en Waverveen was inmiddels het bestemmingsplan Buitengebied-West van toepassing. Maar de overige zes kernen (Abcoude, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, Baambrugge en Amstelhoek) hadden nog steeds hun eigen bestemmingsplan met soms afwijkende regels. Daarom legde het college een nieuwe bestemmingsplan voor deze zes kernen voor waarin enerzijds geharmoniseerd wordt, maar ook bestaande rechten zo goed mogelijk onaangetast blijven. Waar nodig geldt dan een overgangsperiode van 2 jaar waarin men nog bestaande rechten kan inlossen. Het plan heeft geruime tijd ter inzage gelegen, er zijn 232 zienswijzen ingediend, die naar ons oordeel goed zijn afgehandeld. Het voorstel is dus unaniem aangenomen.

De gemeente neemt deel in een aantal zogenaamde Gemeenschappelijke Regelingen (GR). Dat zijn samenwerkingsverbanden van gemeentes. Sommigen zijn wettelijk verplicht zoals de Veiligheidsregio en de GGD. Anderen zijn een vrijwillige keuze (bv het recreatieschap en de Afval Verwerking Utrecht). Ook de Omgevings Dienst Regio Utrecht (ODRU) is zo’n GR. Deze GR had nu Kadernota voor de begroting 2025 en een voorstel voor aanpassing (lees verhoging) van de tarieven in 2024 ingediend. Het college had hier een concept zienswijze voor opgesteld, maar de raad vond die toch wat te zwak. Via een amendement (waar wij aan hebben meegewerkt) werd die aangescherpt waarbij we vooral kritisch zijn over deze gang van zaken. De tariefaanpassing, hoe begrijpelijk misschien ook in verband met kostenstijgingen, schiet namelijk een gat van 2,5 ton in de net door ons zelf vastgestelde gemeentelijke begroting.

Daarnaast werden er nog twee moties over niet geagendeerde onderwerpen ingediend. De VVD diende een motie in waarin het college werd gevraagd bij de Veiligheidsregio (VRU) de door het Rijk beoogde uitfasering van de alarmpalen (WAS) te bespreken en door de VRU bij de minister te laten bepleiten hiervan af te zien. Dit omdat het alternatief NL-Alert nog lang niet bedrijfszeker is. Motie werd unaniem aangenomen.

Daarnaast diende RVB een motie in waarin het college werd gevraagd een gemeentelijk informatiepunt bij bouwprojecten in te richten. Doel hiervan is, dat omwonenden daar dan terecht kunnen voor klachten over de bouwactiviteiten. Wij hadden onze bedenkingen hierbij en vinden dat dit een taak is van de bouwer, mede gezien de nieuwe eisen in de wet Kwaliteitsborging. Nadat de motie werd aangepast (“gemeentelijk” facultatief) hebben wie die dan toch gesteund.

Relevante stukken zijn hier te vinden: Vergadering Gemeenteraad 27-11-2023 Gemeente De Ronde Venen (raadsinformatie.nl)

« Terug

Archief > 2023

december

november

oktober

september

juli

juni

april

maart

januari